Nordic IVF - IVF Witness system
Hem » Press & media » Nordic IVF först i landet med att införa den senaste teknologin
Publicerad: 20 okt, 2022

Nordic IVF först i landet med att införa den senaste teknologin

Nordic IVF Malmö var den första IVF-kliniken i Sverige med att implementera ett elektroniskt kontrollsystem för övervakning av processer i IVF-laboratoriet. Allt fler IVF-kliniker i Europa och i övriga delar av världen satsar nu på detta kontrollsystem för sina laboratorier.

Risken för mänskliga misstag och felaktig identifiering av prover i ett IVF-laboratorium är väldigt liten (0,1 %). IVF-processen pågår under 5–6 dagar i laboratoriet och vid varje moment utförs manuella ID-kontroller. Elektronisk övervakning av varje moment bedöms vara det ultimata verktyget för att ytterligare säkerställa att korrekt identifiering sker i varje steg då systemet automatiskt larmar om patient-ID och ID på provrör, eller odlingsskål, ej stämmer.  

Docent Pia Saldeen, Medical Director på Eugin Sweden, informerar om att Nordic IVF Malmö implementerade IVF Witness System år 2019.  Kontrollsystemet är baserat på RFID teknik (radiofrekvens ID).

Vi är nu i uppstarten av att införa denna teknologi på alla våra kliniker i Sverige, det vill säga utöver Nordic IVF Malmö så införs detta även på Nordic IVF Göteborg, Nordic IVF Stockholm samt Stockholm IVF – berättar Pia Saldeen.

RFID teknik innebär att all skålar/provrör som innehåller celler märks upp med radiofrekvensband med en unik kod för patienten. Vid alla arbetsstationer finns en kortläsare som känner av trådlösa signaler från radiofrekvensbanden och om ID ej överensstämmer larmar systemet och skickar både en visuell varning och en ljudvarning.

I tillägg till riskminimering kan systemet användas för att spåra aktivitet under de dagar laboratorieprocessen pågår, till exempel vem som har hanterat ägg/spermier/embryon, hur lång tid det tog med mera. All aktivitet bevakas och registreras.

Patienterna är själva involverade i systemet genom att de vid ankomst till ägguttag och återföring av embryo loggar in med sitt RFID kort i kortläsare på operationsrummet. 

Att addera ett extra säkerhetsmoment medför både för oss på laboratoriet och patienterna extra trygghet utöver det säkra arbetssätt med manuella ID-kontroller som vi redan har rutiner för sedan tidigare, berättar Rebecca Narin, laboratoriechef på Nordic IVF Malmö.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60