Nordic IVF - IVF Witness system
Hem » Press & media » Nordic IVF först i landet med att införa den senaste teknologin
Publicerad: 20 okt, 2022

Nordic IVF först i landet med att införa den senaste teknologin

Nordic IVF Malmö var den första IVF-kliniken i Sverige med att implementera ett elektroniskt kontrollsystem för övervakning av processer i IVF-laboratoriet. Allt fler IVF-kliniker i Europa och i övriga delar av världen satsar nu på detta kontrollsystem för sina laboratorier.

Risken för mänskliga misstag och felaktig identifiering av prover i ett IVF-laboratorium är väldigt liten (0,1 %). IVF-processen pågår under 5–6 dagar i laboratoriet och vid varje moment utförs manuella ID-kontroller. Elektronisk övervakning av varje moment bedöms vara det ultimata verktyget för att ytterligare säkerställa att korrekt identifiering sker i varje steg då systemet automatiskt larmar om patient-ID och ID på provrör, eller odlingsskål, ej stämmer.  

Docent Pia Saldeen, Medical Director på Eugin Sweden, informerar om att Nordic IVF Malmö implementerade IVF Witness System år 2019.  Kontrollsystemet är baserat på RFID teknik (radiofrekvens ID).

Vi är nu i uppstarten av att införa denna teknologi på alla våra kliniker i Sverige, det vill säga utöver Nordic IVF Malmö så införs detta även på Nordic IVF Göteborg, Nordic IVF Stockholm samt Stockholm IVF – berättar Pia Saldeen.

RFID teknik innebär att all skålar/provrör som innehåller celler märks upp med radiofrekvensband med en unik kod för patienten. Vid alla arbetsstationer finns en kortläsare som känner av trådlösa signaler från radiofrekvensbanden och om ID ej överensstämmer larmar systemet och skickar både en visuell varning och en ljudvarning.

I tillägg till riskminimering kan systemet användas för att spåra aktivitet under de dagar laboratorieprocessen pågår, till exempel vem som har hanterat ägg/spermier/embryon, hur lång tid det tog med mera. All aktivitet bevakas och registreras.

Patienterna är själva involverade i systemet genom att de vid ankomst till ägguttag och återföring av embryo loggar in med sitt RFID kort i kortläsare på operationsrummet. 

Att addera ett extra säkerhetsmoment medför både för oss på laboratoriet och patienterna extra trygghet utöver det säkra arbetssätt med manuella ID-kontroller som vi redan har rutiner för sedan tidigare, berättar Rebecca Narin, laboratoriechef på Nordic IVF Malmö.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”