Hem » Fakta & råd » Vad är ersättningen om du donerar dina ägg?
Senast uppdaterad: 3 nov, 2022

Vad är ersättningen om du donerar dina ägg?

Du som vill donera ägg får ett arvode för detta. Donationen ska ske på altruistisk grund, det vill säga att du som donerar gör det för att verkligen hjälpa någon annan utan tanke på att du själv ska tjäna ekonomiskt på det.

Du som vill donera ägg får ett arvode för detta. Donationen ska ske på altruistisk grund, det vill säga att du som donerar gör det för att verkligen hjälpa någon annan utan tanke på att du själv ska tjäna ekonomiskt på det. Samtidigt råder det brist på äggdonatorer så vissa äggbanker utlovar större kompensation än andra. Ersättningen för varje donation kan skifta mellan 8000 kronor till 12000 kronor i Sverige och då inräknas ersättning för restid samt eventuell förlorad arbetsinkomst. Du hittar aktuell ersättning för donation av ägg hos våra kliniker här.

Biverkningar eller risker med äggdonation

För dig som vill bli donator krävs att du, förutom att du är fullt frisk, genomgår en hormonbehandling så att flera ägg kan mogna och plockas ut under ett och samma tillfälle. Läkaren plockar ut äggen med hjälp av en ultraljudsstav och en nål som punkterar äggblåsorna. Under ägguttaget får du smärtstillande läkemedel. Själva ägguttaget tar 15 – 20 minuter och du får stanna kvar och vila efteråt på kliniken.

Allvarliga biverkningar av behandlingen är mycket ovanligt. Hormonbehandlingen kan i vissa fall ge biverkningar i form av illamående, huvudvärk eller svullen mage. Du kan också drabbas av humörsvängningar. Din läkare följer din behandling hela vägen och om det bildas alltför många äggblåsor under hormonstimuleringen anpassas behandlingen för att minska riskerna. Det är viktigt att kontakta sin klinik om man känner av biverkningar för att vi ska kunna hjälpa dig.  


Om du känner dig redo för äggdonation

I ersättningen för äggdonation behöver du räkna in tiden som du kommer att lägga på behandling och eventuella resor. Du får information om alla delarna som ingår i processen när du kontaktar oss. Du når oss på 010-288 90 00.

Om du är intresserad av att donera ägg kan du fylla i en ansökan, den finns online här på vår webbplats, varmt välkommen!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”