Att förlora ett barn under graviditeten kan vara en känslomässigt svår upplevelse. Det är viktigt att förstå att missfall, även om de är smärtsamma och ofta orsakar oro, vanligtvis är resultatet av faktorer som ligger bortom din kontroll, till exempel avvikelser i fostrets kromosomer.
Nedan kommer vi att gå igenom vad ett missfall innebär och hur vanligt det är, liksom värdefulla råd om hur du kan minska risken.
Vad är ett missfall och hur vanligt är det?
Ett missfall innebär att en graviditet avbryts innan fostret har möjlighet att överleva utanför livmodern. En upplevelse som dessvärre drabbar många blivande föräldrar världen över. Men hur vanligt är det egentligen att man får ett missfall?
Missfall är, trots den känslosamma påverkan det har på dem som drabbas, ganska vanligt. Statistik visar att omkring 15% av alla graviditeter slutar i ett missfall. Risken för missfall är större ju äldre kvinnan är, över 40 års ålder är missfallsrisken 30–40%.
Vad kan jag göra för att minska risken för missfall?
Att förebygga ett missfall är en önskan hos alla gravida kvinnor. Även om det inte alltid är möjligt att helt undvika missfall, finns det definitivt sätt att minska risken och öka dina chanser till en hälsosam graviditet.
- Regelbundna besök hos barnmorska: Dina regelbundna besök hos barnmorskan är inte bara en rutin – de är även en viktig del i att hålla dig och din bebis friska. Genom att besöka din barnmorska regelbundet kan eventuella problem upptäckas och åtgärdas i ett tidigt skede.
- Livsstilsförändringar: Rökning, alkoholkonsumtion och användning av droger ökar risken för missfall. Att sluta med dessa substanser är därför avgörande för att minska risken för missfall.
- Balanserad kost: En hälsosam och balanserad kost är nyckeln till en sund graviditet. Övervikt hos den gravida kvinnan kan leda till missfall så se till att motionera och hålla en balanserad kost under hela graviditeten. Se även till att få i dig tillräckligt med folsyra och andra viktiga näringsämnen. Brist på vitaminet folsyra kan dessvärre leda till både missbildningar och missfall.
- Stresshantering: En graviditet kan vara spännande men också stressande. För höga stressnivåer kan vara skadliga för både dig och din bebis, så försök lära dig att hantera din stressnivå genom avslappningstekniker så som yoga eller meditation.
- Undvik vissa mediciner: När du är gravid är det viktigt att vara medveten om vilka mediciner som är säkra att använda. Vissa läkemedel kan nämligen vara skadliga och öka risken för missfall. Diskutera alltid med din barnmorska om du är osäker på något läkemedel.
När minskar risken för missfall?
Risken för missfall varierar under graviditeten och genom att förstå de olika skedena kan du få en ökad känsla av kontroll och trygghet. Enligt aktuell forskning är risken för missfall högst under de första 12 veckorna, även kallad första trimestern. Vid denna tidpunkt är fostrets utveckling särskilt kritisk. Efter den första trimestern minskar risken avsevärt och de flesta graviditeter fortskrider utan problem. Med det sagt är det dock viktigt att du fortsätter att ta hand om dig själv och följer barnmorskans råd. Här finner du mer information om missfall före vecka 12.
Många går igenom en hälsosam graviditet och föder friska barn trots tidigare missfall, vilket är viktigt att komma ihåg. Likaväl är det viktigt att komma ihåg att vanligaste orsaken till missfall är kromosomavvikelser, vilket man oftast inte kan påverka.
Genom regelbundna besök hos din barnmorska och en hälsosam livsstil kan du göra det du kan för att minska risken för missfall. Om du har genomgått ett flertal missfall är du varmt välkommen att kontakta oss på Nordic IVF. Vår expertis finns här för att stödja dig på din resa mot att bli förälder.