Insemination ensamstående – Vad krävs av mig?
För att kunna genomgå insemination med donerade spermier behöver man göra en medicinsk utredning för att kartlägga möjligheterna att lyckas med behandlingen och för att undersöka att det inte finns några medicinska hinder. Vid donatorinsemination ställer lagen även krav på att man genomgår en psykosocial utredning tillsammans med en beteendevetare. Grunden är att alla barn skall få möjlighet att växa upp under trygga förhållanden. I denna del av utredningen diskuteras bland annat familjerelationer och frågor som är viktiga för barn under uppväxten.
Hur ser möjligheterna ut för insemination?
Det är viktigt att veta att möjligheten att lyckas med en insemination påverkas av många faktorer och den största faktorn är åldern. Äggreserven, det vill säga hur många ägganlag som finns i äggstockarna, sjunker med åldern och det påverkar chansen att bli gravid. Detta är en av delarna som utreds under fertilitetsutredningen inför behandling.
Så går det till:
När både den medicinska och psykosociala utredningen är godkända kan behandlingen påbörjas. Processen börjar med ett besök där läkaren gör en individuell planering. Vid detta besök sker även valet av donator. Det är alltid läkare som väljer donator men kvinnan kan komma med önskemål.
Ofta kan inseminationen ske i naturlig cykel i samband med ägglossning. Vissa kvinnor kan behöva stimulering för att få igång ägglossningen och stimulering sker vanligen med tabletter. Själva inseminationen är enkel – en tunn slang används för att föra in spermierna direkt in i livmodern. Själva donationsbesöket tar ca 20 minuter allt som allt. Därefter är det att invänta resultat på graviditetstest efter ungefär 3 veckor.
Önskar du mer information?
Hör i så fall gärna av dig till oss på Nordic IVF. Hos oss möts du av engagerad personal med lång erfarenhet inom assisterad befruktning och insemination. Varmt välkommen!