Vill du skaffa barn?
Fertilitet och barnönskan är djupt förankrade i vår biologi men även starkt påverkade av personliga, sociala och ekonomiska faktorer. Biologiskt sett börjar kvinnor och mäns fertilitet gradvis minska med åldern. Kvinnans äggstockar innehåller en begränsad mängd ägg, och kvaliteten och antal ägg minskar med tiden, vilket gör det svårare att bli gravid och ökar risken för komplikationer under graviditeten. Mäns spermiekvalitet försämras också med åldern, även om detta sker senare än hos kvinnor.
Önskan om barn – kommer det naturligt?
- Hormonella förändringar: Hormoner som östrogen och progesteron spelar en avgörande roll i kvinnans reproduktionssystem, och deras nivåer kan påverka både önskan och förmågan att bli gravid.
- Ägglossning: Regelbunden ägglossning är centralt för fertiliteten och påverkar direkt sexdriften genom hormonella ökningar som östrogen och testosteron, vilket höjer sexlusten under den mest fertila perioden.
- Biologisk klocka: Många kvinnor upplever en ökad längtan efter barn när de närmar sig trettioårsåldern, vilket ofta tillskrivs den så kallade biologiska klockan – en medvetenhet om att den optimala tiden för barnafödande biologiskt sett inte varar för evigt.
- Genetiska faktorer: Genetik kan också spela in, där vissa kan känna ett starkare begär att skaffa barn baserat på familjehistorik och genetiska faktorer.
Fertilitet
Fertilitet är förmågan att naturligt uppnå en graviditet. För kvinnor innebär detta att ha regelbunden ägglossning och att äggledarna är öppna för att ägget ska kunna möta spermier. För män innebär fertilitet att producera tillräckligt med friska spermier. Fertilitet kan påverkas av många faktorer, inklusive ålder, hälsa, livsstil och sjukdomar. Förståelse för dessa faktorer är avgörande när man överväger att bli förälder.
När är mest optimalt att skaffa barn?
Den mest optimala tiden att skaffa barn ur ett biologiskt perspektiv är när kvinnan är mellan 20 och 30 år gammal. Under denna period är kvinnans fertilitet som högst och riskerna under graviditet och förlossning är generellt lägre. Dock är detta endast en del av ekvationen. Det är även viktigt att överväga personliga, relationella och ekonomiska omständigheter när man beslutar att starta en familj.
Fertilitetsbehandlingar för dig som vill bli förälder
På Nordic IVF erbjuder vi fertilitetsbehandlingar som IVF, äggfrysning och embryobanking. För dig med barnönskan, men som inte kan bli gravid på egen väg eller inte vill blir gravid just nu, som ensamstående, samkönade par och de med fertilitetsproblem. Behandlingarna möjliggör graviditet genom användning av egna eller donerade könsceller, vilket möjliggör flera olika vägar till föräldraskap. Vi erbjuder även samtalsstöd för att stötta dig i processen och varje behandlingsplan anpassas individuellt efter dina specifika behov och önskemål.