Det befruktade ägget förbereder sig för sin första delning som sker ungefär ett dygn efter att befruktningen skett. Dagen efter sker nästa delning, nu till fyra celler, och nästa dag till åtta celler. Delningarna fortsätter och embryot växer och utvecklas.
När embryot är 5-6 dagar tar det sig ut genom sitt skyddande hölje som kallas zona pellucida. Embryot är nu en blastocyst som har två typer av celler, en celltyp som omger blastocysten och kommer att bilda hinnor och moderkaka, och en celltyp som kommer att bilda själva fostret. Det är i detta stadium det börjar implantera i livmoderslemhinnan.
Assisterad befruktning – IVF
Vid IVF, även kallat provrörsbefruktning, sker den första embryoutvecklingen i ett IVF-laboratorium på en IVF-klinik. Äggen hämtas ut från äggstockarna och befruktas med mannens/sambons spermier, eller med donerade spermier.
När embryot utvecklats mellan 2 till 5 dagar är det dags för återföring till livmodern, vilket sker med en liten slang där embryot är uppdraget tillsammans med en liten volym näringslösning. När embryot är omkring fem dagar gammalt börjar den komplicerade proceduren att fästa in till livmoderns slemhinna.
Det sker genom ett samspel mellan celler i vävnaden och embryot, bestående av en rad olika signaleringsmekanismer. Det är mycket som ska stämma för att allt ska fungera, och ibland kan man tycka att det är förvånansvärt att det faktiskt fungerar så många gånger. Men det fungerar inte alltid.
Det är bara under en viss tid i cykeln som livmoderslemhinnan är mottaglig för implantation. Det är runt den femte dagen efter ägguttaget eller den spontana ägglossningen. Det kallas implantationsfönstret. I en IVF-behandling försöker man pricka in rätt tid för att optimera chansen. Läkaren tittar även på livmoderns slemhinna för att se att den ser mottaglig ut.
Något annat mycket viktigt som spelar stor roll i implantationen är embryots kvalitet. Det finns många studier som visar hur embryots utveckling korrelerar med chansen att bli gravid. Embryologerna som arbetar i IVF-labbet är duktiga på att följa och bedöma hur embryona ser ut genom de olika utvecklingsstadierna, för att sedan kunna välja ut det embryo som tros ha högst chans till graviditet.
Men allt syns inte utanpå embryot. Många gånger överraskar embryot i både positiv och negativ bemärkelse. Ofta kan ett embryo med hög kvalitet ändå leda till utebliven graviditet eller missfall, medan ett embryo som bedöms ha lägre kvalitet ibland kan leda till en fullgången graviditet.
Många frågor
Det brukar uppstå många frågor i samband med utebliven graviditet om varför det blev som det blev. Det är svårt att hitta svar på de frågorna eftersom det är så många faktorer som spelar in. Det är viktigt att veta, att det ofta behövs ett antal försök innan det lyckas. Innan man sätter igång med IVF eller insemination kan det vara bra att se varje försök som ett delförsök i en behandlingsserie.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!