Hem » Fakta & råd » Varför får man missfall?
Senast uppdaterad: 17 apr, 2024

Varför får man missfall?

Missfall är en situation där en graviditet avbryts spontant och fostret stöts ut ur livmodern innan det är tillräckligt utvecklat för att överleva utanför livmodern. För dem som drabbas kan det vara ett tungt och emotionellt ögonblick.

Missfall

Missfall inträffar när en graviditet avslutas innan fosterutvecklingen når en punkt där barnet kan överleva utanför moderns kropp. Det är vanligast under de första 12 veckorna av graviditeten. Det handlar många gånger om att fostret inte har utvecklats som det ska och stöts därför bort. Denna process involverar ofta symtom som kraftig blödning och smärta, vilket är kroppens sätt att stöta ut fostret.

Symptom vid missfall

  • Blödningar: Kan variera från lätta till kraftiga.
  • Smärta i buken eller ryggen: Ofta liknande mensvärk.
  • Utebliven fosterrörelse: I senare stadier av graviditeten.

Om du upplever någon av dessa symptom är det viktigt att du genast kontaktar vården för rådgivning.

Orsaker till missfall

Orsakerna till missfall är ofta komplexa och varierar från fall till fall. Genetiska avvikelser hos fostret är den vanligaste orsaken. Andra faktorer kan vara obalans i sköldkörteln, obehandlade infektioner, och livsstilsfaktorer som rökning, droger och alkohol.

Olika typer av missfall

  • Komplett missfall: Hela fostret stöts ut från livmodern. Detta kan ske spontant och kroppen rensar ut allt på egen hand. Efter ett sådant missfall brukar medicinsk uppföljning rekommenderas för att säkerställa kvinnans hälsa och att allt har avlägsnats.
  • Ofullständigt missfall: En del av fostret stöts ut, men vissa delar kvarstår i livmodern. Detta kan kräva en skrapning, för att rensa ut resterande vävnad och förhindra eventuella infektioner.
  • Fördröjt eller missat missfall: När fosterutvecklingen upphör utan att orsaka några märkbara symptom som blödning eller smärta. Upptäcks ofta under en rutinmässig ultraljudsundersökning utan tecken på hjärtljud eller liv.
  • Kemiskt missfall: Ett mycket tidigt missfall som inträffar strax efter implantationen. Detta kan ibland misstas för en sen menstruation, eftersom graviditetstestet kan visa ett svagt positivt resultat som snabbt blir negativt utan graviditetssymptom.
  • Tidigt missfall: De flesta missfall inträffar under de första 12 veckorna av graviditeten.
  • Sent missfall: Missfall som inträffar efter vecka 12 men före vecka 22. Från graviditetsvecka 23 räknas förlusten inte längre som missfall utan som fosterdöd.
  • Upprepade missfall: Tre eller fler konsekutiva missfall, är särskilt påfrestande och då kan en fertilitetsutredning identifiera möjliga underliggande orsaker och erbjuda lämplig behandling eller stöd.

Fertilitetsutredning

När ett par har upplevt upprepade missfall, vilket oftast innebär tre eller fler efterföljande missfall, är det vanligt att genomgå en fertilitetsutredning för att identifiera eventuella underliggande orsaker. Par som inte nödvändigtvis har upplevt missfall, men som inte har lyckats bli gravida efter ett år med regelbundna, oskyddade samlag, kan också genomgå en fertilitetsutredning. Kvinnor över 35 år uppmanas ofta att söka fertilitetshjälp tidigare än ett år om de inte blivit gravida.

Råd och stöd vid missfall

Om du eller någon närstående har upplevt missfall och har frågor eller funderingar kring fertilitet, är du välkommen att boka tid för en fertilitetsutredning hos oss. Vi finns här för att stödja dig genom din resa mot att bilda familj. Du kan boka en tid genom vår hemsida eller kontakta oss direkt för mer information.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Stockholm

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60