Hem » Fakta & råd » Till vilken ålder kan man bli gravid?
Senast uppdaterad: 3 maj, 2023

Till vilken ålder kan man bli gravid?

Fram till vilken ålder man kan bli gravid är väldigt individuellt, men gemensamt för oss alla är att vår fertilitet till stor del bestäms av vår biologiska klocka. Att bättre förstå hur ålder kan påverka förmågan att bli gravid, kan vara till stor hjälp för dig som planerar att bilda familj. Låt oss därför titta på några viktiga faktorer gällande fertilitet och hur högt upp i åldern det är möjligt att bli gravid.

Kvinnlig fertilitet

När det gäller kvinnlig fertilitet spelar äggreserv och äggkvalitet en stor roll. Båda har en påverkan på kvinnans förutsättningar att bli gravid. Äggreserven syftar på det antal ägg som finns i äggstockarna. Mängden ägg minskar med åldern, liksom kvaliteten på dem.

Som kvinna är du ofta som mest fertil från 20 och upp till början 30-årsåldern. Efter du passerat 35 sker en nedgång i fertiliteten. Då sker ofta en betydande minskning av äggreserven och kvaliteten på äggen sjunker.

Det här är något som kan göra det svårare att bli gravid naturligt och det ökar även risken för komplikationer under graviditeten. Bland annat ökar risken för missfall och kromosomavvikelser med åldern. Därför är det också bra att inte vänta för länge med att försöka bilda familj.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla kroppar är unika och att varje kvinnas fertilitet fungerar olika. Svårigheter att bli gravid kan för vissa börja redan innan 35 års ålder, medan det för andra kan ske senare. Olika faktorer, så som medicinska tillstånd och livsstilsvanor, kan också påverka fertiliteten. Rent generellt är det dock så att åldern är den mest betydande faktorn när det handlar om kvinnlig fertilitet.

Klimakteriet

Något som spelar stor roll för den som frågar sig till vilken ålder kan man bli gravid, är klimakteriet. Den här biologiska processen innebär nämligen att mensen upphör. Vanligtvis inträffar klimakteriet mellan 45-55 års ålder och det markerar slutet på en kvinnas reproduktiva tid. Under klimakteriet slutar äggstockarna producera ägg och mängden östrogen och progesteron minskar.

När hormonnivåerna i kroppen förändras kan det orsaka en rad olika symptom som är både fysiska och känslomässiga. En kvinna i klimakteriet upplever inte sällan värmevallningar och humörsvängningar. Hur svåra besvären blir är individuellt och de kan pågå i allt från ett par år upp till så länge som fem eller tio år.

Manlig fertilitet

Män har förmågan att producera nya spermier till skillnad från kvinnor, där äggen finns i äggstockarna från födseln.Spermier produceras ständigt i testiklarna, även om spermaproduktionen kan minska med åldern. Vissa medicinska tillstånd och livsstilsfaktorer kan också påverka mängden spermier som produceras samt kvaliteten hos spermierna. I regel har män dock möjlighet att fortsätta producera spermier långt upp i åldern. Något som gör att tidsfönstret för att få barn är större för män än för kvinnor.

Det finns dock forskning som har visat att åldern hos män kan påverka både kvaliteten och mängden spermier. Studier har visat att äldre män kan ha spermier med DNA-skador som kan öka risken för exempelvis missfall och fosterskador. I vilken grad åldern påverkar manlig fertilitet varierar mycket och det finns män som kan skaffa barn långt upp i åldern.

Utreda sin fertilitet

Om du försökt att få barn tillsammans med din partner under ett års tid utan att det lyckats, eller om du lever i ett samkönat par eller är ensamstående kvinna och önskar bilda familj, är du varmt välkommen att kontakta oss för att boka en fertilitetsutredning. Ring oss så berättar vi mer om vad utredning innebär.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”