Embryot brukar vara 2,3 eller 5 dagar gammalt när det är dags för återföring. Åldern innebär antal dagar som gått sedan ägget togs ut från äggstocken och befruktades av spermier.
Vid 2-3 dagar brukar embryot bestå av 4-8 celler, och vid dag 5 har embryot ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är i detta stadium som embryot brukar ta sig ur sitt hölje och börja implantera i livmodern slemhinna.
Symptom
Embryoåterföringen är vanligtvis en mycket enkel procedur som är helt smärtfri. Vissa kan få en liten blödning på grund av att katetern kommer i kontakt med livmodertappen. Efter embryoåterföring får kvinnan ta ett tillskott av progesteron (gulkroppshormon), för att öka chansen för graviditet. Dessa vagitorier (slidpiller) eller gel, kan ge vissa biverkningar som liknar graviditetssymptom, exempelvis spända bröst och svullnadskänsla över buken.
Blödning
Det kan också uppstå en liten blödning omkring den dag då embryot är 5-6 dagar gammalt, vilken kallas implatationsblödning, och det sker när embryot påbörjar implantationen. Det är bara vissa som märker av detta, och det är helt ofarligt.
Skulle det uppstå en större blödning, som liknar en menstruationsblödning, är det viktigt att kontakta sin klinik för att få mer information. Ibland kan blödningar uppstå utan att det påverkar en eventuell graviditet, och ibland kan det vara den vanliga mensblödningen som kommer igång. Ungefär tre veckor efter ägguttaget kan ett graviditetstest tas för att se om behandlingen lyckats.
Om testet är negativt brukar ett samtal eller besök bokas till ansvarig läkare för att diskutera hur man vill gå vidare. Vid positivt test bokas ett besök med ultraljudsundersökning, då fostret mäts och man ser om det finns en hjärtaktivitet. Detta brukar bokas i åttonde graviditetsveckan ungefär. Därefter får man gå vidare till barnmorskemottagningen för fortsatt uppföljning av graviditeten.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker ifall du har fler frågor!