Hur går det till?
Processen börjar med ett samtal där hälsoläget gås igenom, det kontrolleras om det finns några ärftliga sjukdomar i släkten och även varför du vill donera. Därefter får du lämna ett spermaprov som senare kommer att test-frysas i labbet. Spermierna måste klara av att frysas för att kunna användas vid IVF och insemination, och det är inte alla som har den spermiekvalitet som krävs.
Du får också lämna blodprov för att utesluta att du lider av några sjukdomar som kan överföras. Om både spermaprovet och blodproverna är godkända får du träffa en läkare och en kurator. Den psykosociala utredningen som görs inför en donation ingår i alla utredningar inför donationsbehandlingar, både för donatorer och mottagare.
Om du sedan godkänns som donator planeras hur många gånger du kan lämna spermaprov hos kliniken. Spermierna kan sedan ge upphov till barn i maximalt 6 olika familjer.
Kan du vara anonym?
Enligt svensk lagstiftning har alla barn rätt att få veta sitt ursprung efter det att de uppnått myndig ålder. Det innebär att du inte kan vara anonym för det blivande barnet. För föräldrarna till barnet är du dock anonym.