Donatorn
Enligt lagen om genetisk integritet är alla spermadonatorer som används i Sverige för insemination och IVF ”öppna”, vilket innebär att identiteten är känd. Alla barn som föds har rätt att veta varifrån de kommer. Rent praktiskt så betyder det att när barnet som kommit till genom donationsbehandlingen nått en mogen ålder har han eller hon rätt att få information om donatorns identitet. Barnets föräldrar har dock ingen rätt att ta reda på informationen.
Det är förälderns/föräldrarnas ansvar att berätta för barnet, gärna i tidig ålder, så att barnet sedan själv kan välja ifall han eller hon vill ta reda på informationen om donatorn. Studier visar att barn har lättare att ta till sig och acceptera informationen i tidig ålder.
Utredning
Inför en insemination med donerade spermier görs en utredning av en läkare, då förutsättningarna att bli gravid samt att ta hand om ett barn bedöms. Läkaren har ansvar att utreda om kvinnan har de medicinska såväl som de psykologiska och sociala förutsättningarna för att genomgå en behandling samt för att ge en trygg uppväxtmiljö för det blivande barnet. Inför en behandling med donerade könsceller finns också lagliga krav på att en psykosocial utredning ska göras av en beteendevetare. När båda dessa delar av utredningen är godkända kan kvinnan gå vidare till att planera själva behandlingen tillsammans med en läkare.
Inseminationen
Donatorinseminationen kan utföras på ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus (inom regionen) eller på en privatklinik. Hos alla våra kliniker erbjuder vi denna metod, antingen offentligt finansierad genom avtal med regionen, eller privat finansierad.
Beroende på om kvinnan har regelbundna menstruationscykler eller inte, finns olika sätt att genomgå behandlingen. Detta planerar läkaren som ansvarar för behandlingen utifrån den information som framkom under utredningen.
Om cyklerna är regelbundna kan ägglossningen prickas in med hjälp av ägglossningstest. Ifall cyklerna är oregelbundna kan en lättare hormonstimulering vara till hjälp. Själva inseminationen utförs i samband med ägglossningen.
När det är dags för inseminationen förs spermierna in i livmodern med hjälp av en tunn plastslang. Proceduren utförs vanligtvis av en läkare eller barnmorska. Detta brukar vara helt smärtfritt och är över på några minuter.
Spermierna simmar sedan genom livmodern och därefter upp genom äggledarna där de möter ägget som släppt från äggstocken. Om befruktning sker implanterar ägget sedan i livmoderväggen ca 5 dagar efter ägglossningen. Omkring tre veckor senare tas graviditetstestet och då vet man om behandlingen lyckats eller inte. Det är bra att vara beredd på att det många gånger behövs flera inseminationsförsök innan det lyckas.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!