Vad är Pergotime?
Historiskt har läkemedlet Pergotime varit förstahandsval vid ägglossningsstimulering. Preparatet finns inte tillgängligt i Sverige längre och idag används andraläkemedel med liknande syfte, exempelvis Letrozol.
Läkemedel som stimulerar ägglossningen kan användas för hos kvinnor som lider av PCO eller andra hormonella rubbningar där ägglossningarna är glesa och/eller oregelbundna.
Under första kuren sker behandlingen i låg dos för att sedan ökas i nästa kur om ägglossning inte sker.
Förhoppningsvis funkar det första gången men många kan behöva göra om behandlingarna flera gånger. I de flesta fall brukar man planera för 3-6 behandlingar och om detta inte lyckas diskuteras byte till IVF-behandling. Precis som med andra ägglossningsstimulerande läkemedel så är risken för tvillingfödsel något förhöjd och man bör alltid genomgå gynekologisk ultraljudsundersökning några dagar innan beräknade ägglossningar, för att se att det inte är dubbel eller trippel ägglossning på gång. I dessa fall avråder man från samliv i denna menscykel och ger en lägre dos medicin i nästa menstruationscykel.
När ska du undvika läkemedlet?
Du ska inte använda ägglossningsstimulerande läkemedel om du redan är gravid eller om du ammar. Naturligtvis ska du inte ta tabletterna om du är allergisk mot något av de ämnen som tabletten består av.
Innan varje varje behandlingsstart måste du kontrollera att du inte redan är gravid (genom graviditetstest). Din partner bör också ha lämnat ett spermaprov för att visa en normal spermaproduktion och äggledarkontroll skall också ha utförts.
Mer om ägglossningen
Som en del av menscykeln så fungerar det så att ägg mognar i en follikel (äggblåsa) för att sedan lossna från äggstocken. Det är dagarna innan beräknad ägglossning som kvinnan är mest fertil. För att veta om ägglossningen är på gång kan man använda ägglossningstest som finns att köpa på apoteken. Läs noga instruktionerna och följ anvisningarna.
Varm välkommen att kontakta våra kliniker om du undrar över något!