Det vanligaste är att man upptäcker PCO i samband med att man försöker att bli gravid. Att du har svårt för att bli gravid beror på att kvinnor med PCO inte sällan har oregelbundna menstruationer och därmed inte ägglossning varje månad och därmed kan befruktning inte ske.
När ska du söka hjälp för PCO?
Du bör söka vård om du har mensintervall som är glesa (mer än 35-40 dagar) eller om du upplever andra problem, till exempel ökad hårväxt som ofta ses i ansikte, magen och låren. Det samma gäller förstås om du har svårt att bli gravid. Har du redan konstaterat PCO behöver du inte vänta ett år innan du vänder dig till en gynekolog eller fertilitetsklinik för att få hjälp att bli gravid genom fertilitetsutredning.
Vad kan du göra på egen hand?
Är du överviktig och har PCO så är den viktigaste egenbehandlingen att gå ner i vikt. Det kan dock ibland vara svårt för en kvinna med PCO att gå ner i vikt lika snabbt som en kvinna utan PCOS och man kan behöva hjälp i form av exempelvis personlig tränare eller en dietist.
Vad kan du få för behandling vid PCO?
Har du mycket glesa menstruationer eller om du har besvär av acne eller ökad hårväxt så kan du behandlas med vanliga kombinerade p-piller. Denna behandling är bra för livmoderslemhinnan och minskar nivåerna av manliga könshormoner. Vid graviditetsönskan och glesa menstruationer kan du behöva behandlas med ett läkemedel för att framkalla ägglossning. En stor andel kvinnor med PCO kan även behöva IVF-behandling för att öka chansen att bli gravida.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!