Så här genomförs en utredning inför IVF
Innan en IVF-behandling påbörjas genomförs en noggrann utredning och bedömning av fertiliteten. Det är viktigt att man uppfyller vissa regler och grundkrav, samt har de fysiska förutsättningar som krävs för att behandlingen ska kunna genomföras. Generellt sett kan en fertilitetsutredning påbörjas om ni aktivt har försökt få barn i ett år utan framgång. Ålderfaktorer och vissa medicinska skäl kan vara undantag och eventuellt förkorta detta tidskrav.
Utredningen inleds med att paret träffar en läkare som går igenom parets sjukhistoria samt undersöker kvinnans äggstockar och livmoder. Läkaren tar även ett hormonprov på kvinnan och ett spermaprov från mannen. Dessa prov analyseras och vägs samman med den övriga information som framkommit gällande undersökningar och historik. Utredningen avslutas med ett samtal tillsammans med läkaren där man går igenom resultaten och diskuterar olika möjligheter framåt, bland annat ifall en IVF-behandling kan vara aktuellt eller inte.
Varför kan man bli nekad IFV?
Det finns olika anledningar till nekad IVF och riktlinjerna kan skilja sig åt mellan offentliga och privata kliniker. Viktigt att förstå är även att läkarbeslut tas utifrån varje enskilt fall.
Ålder – vänta inte för länge med att söka hjälp
En relativt vanlig faktor som påverkar chansen att genomgå behandling är patientens ålder. De offentliga fertilitetsklinikerna i Sverige har en åldersgräns för kvinnan på max 39 år. Mannens ålder bör inte överstiga 55 år. Riktlinjerna varierar mellan olika kliniker. På privata kliniker är ofta den övre gränsen för kvinnan högre, omkring 43 år.
För att undvika att bli nekad IVF på grund av ålder bör man inte vänta för länge med att söka hjälp om det inte fungerar att bli gravid på naturlig väg (rekommenderat är att ha försökt i 6–12 månader om man är över 35 år). Åldern är en viktig faktor när det kommer till IVF på grund av den drastiska minskningen av äggantal efter 35 års ålder, generellt sett. Kvaliteten på äggen försämras också, vilket minskar chanserna till en lyckad befruktning. Det är dock viktigt att veta att detta är högst individuellt – för en del kvinnor sjunker äggantalet och kvaliteten tidigare än 35 år, och för andra sker det senare.
Du kan hitta mer information om IVF efter 40 på vår faktasida.
Medicinska skäl
För att en IVF-behandling ska godkännas måste det vara medicinskt motiverat och behandlingen får inte vara riskabel att genomföra för patienten i fråga. Det ska även finnas bra förutsättningar för befruktning och graviditet. Det får heller inte finnas några betydande hälsorisker för det blivande barnet. En patient med allvarliga hälsoproblem kan med andra ord bli nekad till att genomgå IVF-behandling.
Övriga lagar och regler
Generellt sett har offentliga kliniker fler och högre krav än om man betalar för sin behandling hos en privat klinik. Med det sagt finns det dock lagar och regler som gäller för alla kliniker och som säkerställer att IVF-behandlingarna som utförs i Sverige sker på ett tryggt och säkert sätt. För oss på Nordic IVF är patienten och säkerheten det absolut viktigaste och vi vill att du ska känna dig trygg när du söker hjälp hos oss.
Psykologiskt samtalsstöd vid nekad IVF-behandling
Vi förstår att det kan kännas som en stor sorg att bli nekad fertilitetsbehandling och ett sådant besked kommer sällan utan starka känslor. Alla känslor är självklart okej att känna och vi hjälper gärna till med samtalsstöd. För mer information om samtalsstöd kontakta gärna oss på Nordic IVF eller klicka här.