Varje cell i kroppen innehåller arvsmassa. För att ägget skall kunna befruktas måste ägget halvera sitt DNA genom en så kallad reduktionsdelning. Spermiens arvsmassa kan på så vis ersätta det DNA som ägget gjort sig av med. Ett befruktat ägg får då helt ny uppsättning arvsmassa.
Det befruktade ägget består av en enda cell som inom ett dygn delar sig till två celler.
Efter omkring 5-6 dagar har embryot utvecklats till en blastocyst med en vätskefylld hålighet inuti. Den består av ett yttre lager av celler som senare kommer att bilda moderkaka och fosterhinnor, samt av den inre cellmassan, vilken kommer bilda själva fostret.
Känns det?
Vid befruktningen är ägget ca 0,1 mm i diameter. Spermierna är ännu mindre, från huvud till svanstipp är de ungefär hälften så stora som äggets diameter. Själva befruktningen, alltså när spermien tar sig in i ägget, märks inte av kvinnan. Däremot är det mycket annat som pågår runt äggstockar och livmoder, som ibland kan uppfattas av kvinnan. Ägglossningen i sig kan ge en del symptom, som exempelvis ont i nedre delen av magen, vilket ofta beror på att det bildats en hormonkörtel (gulkroppen) i äggstocken.
De viktigaste hormonerna vid ägglossningen är östrogen och gulkroppshormonet (progesteron). Hormonerna främjar livmoderns slemhinna att bli tjock och näringsrik för att kunna ta emot det befruktade ägget. Ungefär fem dagar efter att befruktningen har skett har det befruktade ägget omvandlats till en blastocyst och vandrat ner till livmodern där den fäster i livmoderslemhinnan. Detta känner vissa kvinnor av genom att det kan uppstå en liten blödning, en så kallad implantationsblödning.
Graviditet
Efter ytterligare ungefär två veckor kan kvinnan känna av tidiga graviditetssymptom. Det sker ungefär i samband med att hon upptäcker att mensen är försenad. Exempel kan vara spända och ömmande bröst, en känsla av trötthet, samt humörsvängningar. En del kvinnor drabbas av graviditetsillamående och det brukar smyga sig på ungefär cirka 2 veckor efter utebliven mens (6:e graviditetsveckan).
Om mensen är försenad några dagar är det bra att göra ett graviditetstest, antingen hos sin barnmorska eller genom ett självtest som finns att köpa på apotek eller i matvarubutik. Båda sätten är tillförlitliga eftersom testmetoden är densamma.