Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Insemination Sverige regler
Senast uppdaterad: 14 jan, 2022

Insemination Sverige regler

Insemination är en fertilitetsbehandling som innebär att spermier förs in i livmodern i samband med ägglossning.  Spermierna kan antingen vara från den blivande pappan, eller från en spermiedonator.

Insemination med donerade spermier

I Sverige har det sedan länge varit tillåtet med insemination med donerade spermier för olikkönade par där mannen saknar egna spermier. Från och med år 2005 blev det även tillåtet för samkönade kvinnliga par att genomgå donatorinsemination och 2016 dessutom för ensamstående kvinnor.

Alla behandlingar med donerade könsceller har i Sverige tidigare bara varit tillåtet för universitetskliniker att utföra. På grund av långa väntetider för att påbörja behandling valde många par och kvinnor att åka utomlands för behandling. Sedan 2016 utför privata kliniker insemination med donerade spermier, vilket har  reducerat köerna och ökat tillgängligheten.

Lagen i Sverige tillåter endast insemination med ”öppna” donatorer, vilket innebär att donatorns identitet är känd. Det blivande barnet har alltså rätt att kunna ta reda på information om sitt ursprung genom att i mogen ålder kunna få uppgifter om donatorns identitet.

Utredning

För att få genomgå insemination med donerade spermier behöver paret/kvinnan genomgå en utredning som består av en medicinsk del och en psykosocial del. Den medicinska delen innebär att en läkare bedömer förutsättningarna för paret/kvinnan att bli gravida. Det sker bland annat genom undersökning av livmoder och äggledare samt blodprovstagning. Den psykosociala delen består av att paret/kvinnan får träffa en beteendevetare, och detta är en del som är obligatorisk enligt lagen för att få genomgå behandling med donerade könsceller.

En viktig del i detta samtal är att prata om det som tidigare nämnts – donatorns öppna identitet, hur man talar om för ett barn varifrån han/hon kommer, och att det underlättar att göra det i tidig ålder. Man talar också om livssituationen i stort, föräldraskap och det sociala nätverket omkring patienten.

Regionen

I Sverige kan man genom regionen få hjälp att bli föräldrar genom upp till 3 försök med IVF eller 6 försök med insemination om de kriterier som regionen har uppfylls. På privata kliniker betalar patienten själv för behandlingen, vilket en del väljer av olika anledningar. Exempel kan vara att man inte vill vänta om kön är lång inom regionen eller att regionens kriterier inte uppfylls.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Stockholm

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60