Tidigare, om ensamstående kvinnor ville genomgå insemination, så valde de att resa utomlands. Detta var omständligt och kostsamt eftersom de var tvungna att bekosta hela behandlingen själva och dessutom ordna med resa. Skulle sedan komplikationer uppstå var det inte heller helt lätt att få hjälp och behandling här i Sverige eftersom behandlande läkare befann sig utomlands.
Hur det går till med insemination
Insemination innebär att spermier förs in i kvinnas livmoder i samband med ägglossning, och spermierna tar sig själva till ägget. Detta görs genom att en tunn plastslang, som kallas kateter, förs in in i livmodern. Det underlättar befruktningen eftersom spermierna får kort vägg till ägget.
Spermiedonatorn
De spermier som används kommer antingen från mannen i förhållandet eller från en donator. Enligt svensk lag har alla barn rätt att få reda på information om sitt ursprung. Detta innebär att donatorn inte får förbli anonym för det kommande barnet. I Danmark har kvinnan, eller paret, rätt att välja mellan öppen eller anonym donation. En öppen donation innebär att donatorns identitet är känd och att barnet senare kan välja att spåra sin biologiska pappa. I det andra fallet, en anonym donation, innebär att donatorn förblir anonym och inte går att spåra.
Utredning
Om du vill boka tid för donatorinsemination så krävs det att du har genomgått vissa tester innan, vilket görs i samband med fertilitetsutredning. Under utredningen bedöms förutsättningen för graviditet genom donationsbehandling och den är en viktig del i hur behandlingen ska planeras.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!