Äggreserv
Detta beror på hur stor äggreserven i äggstockarna är, vilket betyder hur många anlag till ägg som finns. Ägganlag är förstadier till ägg, alltså ägg som inte utvecklats ännu. Dessa ligger vilande i äggstocken. När ägglossningen närmar sig växer ett antal ägg och påbörjar en utvecklingsfas för att bli ägg som är mogna för att genomgå ägglossning och sedan befruktning.
Bara ett, eller i undantagsfall två, ägg kommer så långt i utvecklingen att det/de blir aktuella för själva ägglossningen. De andra äggen som börjat sin mognadsfas tillbakabildas och är därmed förbrukade.
Stimuleringen
Innan en fertilitetsbehandling kan startas behöver kvinnan eller paret genomgå en fertilitetsutredning. Då tas ofta ett blodprov på kvinnan som mäter hormonet AMH (Anti-Mülleriskt hormon). Detta prov, tillsammans med en ultraljudsundersökning av äggstockarna, ger en bild av hur äggreserven ser ut hos kvinnan. Informationen från fertilitetsutredningen ligger till grund för hur IVF-läkaren sedan kan planera hormonstimuleringen, för att få en så optimal behandling som möjligt.
Vid hormonsstimuleringen i samband med IVF är ofta målet rent generellt att få ut ungefär åtta-tio ägg. Men ibland blir det färre och ibland blir det fler. IVF-läkaren kan justera hormondoserna under behandlingens gång om man ser att äggstockarna reagerar för starkt eller för svagt. Utvecklingen av äggen följs med ultraljudskontroll och ibland även blodprov.
Ett normalt antal ägg vid en IVF-behandling kan alltså variera från 1 och uppåt, för vad som är normalt för en kvinna är inte detsamma som är normalt för en annan. För vissa räcker det med ett enda ägg för att bli gravida, men självklart ökar chansen till graviditet om stimuleringen kan leda till några fler.
Överstimulering
”Ju fler desto bättre” är inget som gäller vid hormonstimulering. Om ett högt antal ägg börjar utvecklas i äggstockarna kan det leda till överstimulering (OHSS – Ovariellt hyperstimuleringssyndrom). Det innebär att vätska ansamlas i buken, och kvinnan kan få symptom i form av smärta, ömhet över nedre delen av magen, illamående och svårigheter att dra djupa andetag. I sällsynta fall kan sjukhusvård behövas.
IVF-läkare har mycket kunskap och erfarenhet gällande att förutse vilka doser som behövs för att behandlingen ska ge ett bra utbyte av ägg, och de är bra på att sätta in åtgärder om man ser att vissa symptom på överstimulering börjar visa sig. Viktigt är att man som patient hör av sig till kliniken när man känner av dessa symptom.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor!