Den kvinnliga fertiliteten är ett komplext ämne och där stora individuella skillnader gör att det ofta ser olika ut för olika personer. Här kommer vi gå igenom de mest grundläggande delarna som gör att du på ett enkelt sätt får svar på dina frågor om hur länge är en kvinna fertil. Vi förklarar kvinnans äggreserv vid födseln, hur åldern kan påverka fertiliteten och vad det finns för alternativ för assisterad befruktning.
Det är viktigt att tänka på att nedgången i fertilitet för en kvinna är en individuell process. Även om statistik indikerar att det sker en nedgång efter 35 års ålder, är varje kvinnas förutsättningar unika.
Äggreserven
En kvinna föds med ett stort antal ägganlag i sina äggstockar, vilket innebär att det redan i mammans mage bestäms hur många ägg en kvinna kommer att producera under sin livstid. När hon når puberteten är antalet ägganlag omkring 400 000 i äggstockarna. Av dessa ägganlag kommer ca 400-500 st utvecklas till mogna ägg för att genomgå ägglossning under den fertila perioden.
Det här skiljer sig från hur en mans fertilitet fungerar, där mannen kontinuerligt producerar nya spermier långt upp i åldern.
Hur ålder påverkar fertiliteten
I takt med att en kvinna blir äldre kommer hennes äggreserv, dvs antalet äggalag, att minska. Det här är en process som påverkas av en rad faktorer, så som genetik till exempel. Att fertiliteten minskar hos kvinnan i takt med åldern är en helt naturlig process som sker för alla kvinnor. Storleken på äggreserven är individuell och skiljer sig från kvinna till kvinna.
Man brukar säga att en kvinnas fertilitet minskar drastiskt efter omkring 35 års ålder. Det kan för en del leda till utmaningar med att bli gravid, men innebär inte att det är omöjligt. Många kvinnor kan bli gravida flera år efter att de har passerat 35 år.
Männens spermier påverkas också av ålder har studier visat, speciellt gällande spermiernas kvalitet. Nedgången i fertilitet är inte lika tydlig som hos kvinnan eftersom spermierna fortsätter att nybildas hela livet.
Så länge är en kvinna fertil
Det finns ingen exakt ålder där alla kvinnor börjar uppleva fertilitetsproblem eller slutar vara fertila. En del kvinnor kan uppleva problem med att bli gravida redan i 20-års åldern, medan andra kan genomgå en graviditet långt upp i 40-års åldern. Hur länge en kvinna är fertil är alltså mycket individuellt och varierar stort.
Vad som är avgörande för fertiliteten är hur länge en kvinna fortsätter ha ägglossning och menstruation. Det är vid klimakteriet som äggstockarnas funktion minskar och till slut upphör. Detta brukar ske i omkring 45-50-årsåldern.
AMH och fertilitet
Hormonet AMH kan mätas för att bedöma hur stor äggreserv en kvinna har. Man mäter AMH genom ett blodprov, och det kan ge insikt om hur många ägganlag som finns i äggstockarna. Det här är ett värdefullt verktyg som gör det enklare att utvärdera en kvinnas fertilitet.
Ägg- och spermiedonation
För de som upplever fertilitetsproblem, finns det hjälp att få för att uppfylla drömmen om att bli förälder. Du kan exempelvis få hjälp genom IVF och ägg- och spermiedonation.
En IVF behandling med donerade ägg fungerar ungefär på samma sätt som traditionell IVF, med skillnaden att vi inte plockar ut ägg från dina äggstockar. Istället används doneradeägg som befruktas med spermier utanför kroppen. Därefter sätts ett embryo in i livmodern. Den här tekniken har gett möjligheten till många individer och par att bli gravida och bilda familj.
IVF kan också utföras med donerade spermier om det behövs. Då hämtas äggen ut från kvinnans äggstockar och befruktas med en donators spermier. Ett embryo återinförs sedan till livmodern.
Även behandling med både donerade ägg och spermier är möjligt hos våra kliniker. Detta kallas dubbeldonation.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor eller vill boka tid.