Utredning, rådgivning och eventuell behandling
Utredningen startar med att paret kallas för samtal, där man går igenom hälsoläge och sjukdomshistoria. I många fall kan man hitta orsaken till barnlösheten redan där. Har man dessutom tur kan problemen avhjälpas med enklare råd om förändrad livsstil eller dylikt. Utredningen innefattar även provtagning där man mäter hormonnivåerna hos kvinnan. Man gör även ett ultraljud av livmoder och äggstockar samt en gynekologisk undersökning för att utesluta några fysiska hinder för en graviditet. Mannen får samtidigt lämna spermaprov för analys.
Utifrån provsvaren bestämmer sedan paret, tillsammans med läkaren på kliniken, vilken behandling som är aktuell.
För ensamstående kvinnor och samkönade kvinnliga par går utredningen till på ungefär samma sätt, men att det då innefattar den del som förbereder inför en behandling med donerade spermier. Som ett steg i detta ingår en psykosocial utredning, vilket alltid görs när donerade könsceller ska användas för behandling.
Remiss för behandling
Många gynekologer och kvinnokliniker utför fertilitetsutredning, det behövs ingen remiss för att göra en utredning. När utredningen är klar och om det behövs behandling, kan utredande läkare skicka remiss till regionens fertilitetsklinik för fortsatt behandling, ifall kraven för regionfinansierad behandling är uppfyllda. Om det är aktuellt med privat behandling, tar patienterna själva kontakt med den klinik de vill söka till.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!