För olikkönade par är det viktigt att först ha försökt själva i minst ett år, då det är vanligt att det tar lite tid innan det går vägen. Om däremot kvinnan är över 35 år kan det i vissa regioner finnas möjlighet att söka hjälp redan efter ett halvår om det inte har lyckats.
Barnönskan
Mottagningen som man kan söka hjälp hos kan vara en kvinnoklinik, en gynekologmottagning, en IVF-klinik eller ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus. Alla har kunskap om fertilitet och de kan även skicka remisser till andra mottagningar för kompletterande undersökningar eller analyser ifall det skulle behövas.
På en mottagning som arbetar med fertilitet finns specialistläkare, barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och laboratoriepersonal. Alla hjälper till med olika delar av undersökningar och behandlingar. Ibland kan det också finnas en psykolog eller psykoterapeut på mottagningen som erbjuder hjälp när det finns behov av att samtala med någon utomstående.
Utredning
För att få rätt hjälp behöver en läkare utreda ifall det går att hitta en orsak till infertiliteten. Detta kallas fertilitetsutredning, eller infertilitetsutredning och görs på både mannen och kvinnan om det gäller ett olikkönat par. Läkaren tittar på livmoder, äggledare, äggstockar, hormonnivåer i blodet, samt på mannens spermier.
När alla svar på blodprover och spermaprovsanalys inkommit går läkare och patienter tillsammans igenom resultaten, och pratar om hur man kan gå vidare utifrån det man fått reda på. Det är viktigt att som patient få tid att ställa alla sina frågor, eftersom det kan vara en omvälvande tid med många funderingar då man genomgår en utredning av sin barnlöshet.
I omkring en tredjedel av fallen hittas ingen orsak till infertiliteten, och i resterande fall beror hälften på mannen och hälften på kvinnan. Ibland kan en lättare hormonstimulering hjälpa paret att bli gravida, exempelvis ifall de fall då kvinnan saknar ägglossning, eller att ägglossningen sker oregelbundet. I andra fall kan paret få en remiss till en IVF-klinik där olika typer av behandlingar utförs, t ex IVF (provrörsbefruktning) eller insemination.
För ensamstående kvinnor och samkönade kvinnliga par består utredningen av att bedöma förutsättningarna för en graviditet. Eftersom det då blir fråga om att använda sig av donerade spermier för att göra behandling finns också lagligt krav på att kvinnan eller paret ska genomgå en psykosocial utredning av en beteendevetare. När det är klart och godkänt kan remiss skickas till en IVF-klinik där exempelvis en inseminationsbehandling med donerade spermier kan startas.
Från och med 1 januari 2019 är det även tillåtet för privatkliniker att utföra IVF med donerade spermier, vilket tidigare bara varit tillåtet för universitetssjukhusen i landet. Detta ökar chanserna för ännu fler att bilda familj.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!