I andra fall kan det behövas mer omfattande behandlingar, t ex IVF-behandling. Vid IVF (provrörsbefruktning) plockas äggen ut från äggstockarna och befruktas med spermier utanför kroppen, i ett IVF-laboratorium.
En annan typ av fertilitetsbehandling är insemination. Då förs spermier in i livmodern med hjälp av en tunn slang, i samband med att kvinnan ska ha sin ägglossning. Denna behandling är vanlig för de samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor som har en barnönskan, och då utförs behandlingen med donerade spermier.
Regler
Fertilitetsbehandlingar kan bekostas på olika vis, antingen betalar patienten privat för hela behandlingen, eller så får patienten en remiss till regionens egen fertilitetsenhet eller till en privatklinik som har avtal med regionen.
Beroende på hur behandlingen finansieras och i vilken region som behandlingen utförs så kan det förekomma olika regler. Åldersgränser för patienterna har alla kliniker i Sverige, dessa varierar beroende på om det är regionen som står för kostnaden eller om patienten betalar själv.
De flesta regioner i Sverige erbjuder upp till tre IVF-behandlingar, ifall paret inte har ett gemensamt barn sedan tidigare. Detsamma gäller också för inseminationsbehandlingar med donerade spermier, för exempelvis ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par eller olikkönade par där mannen saknar egna spermier.
Inom regionerna finns det ofta en åldersgräns för kvinnan, att hon inte ska ha fyllt 40 år då behandlingen startas. För mannen/partnern ligger gränsen på max 55 år. Det förekommer också ibland regler gällande exempelvis gränser för BMI, samt hur länge man ska ha varit sammanboende och skrivna på samma adress innan behandling startas.
Ett annat viktigt krav som behandlande läkare har ansvar för att utreda är ifall patienten/patientparet kan visa att det finns goda grunder för att barnet ska få en trygg uppväxtmiljö. Detta gäller alla typer av behandlingar, vare sig de är bekostade privat eller via landstinget.
När behandlingen sker med donerade könsceller finns det dessutom lagliga krav på att en psykosocial bedömning ska göras av patienten/patientparet av en beteendevetare. Då diskuteras frågor gällande bland annat det faktum att det i Sverige endast är tillåtet med öppen identitet på donatorerna, vilket innebär att det är viktigt att barnet tidigt får veta att det kommit till genom en donationsbehandling.
För att ta reda på vad som gäller på den ort där du bor, är det lättast att hitta information på de olika klinikernas hemsidor. Och om du inte hittar det du söker, så tveka inte att ringa kliniken och fråga. Det är alltid bra att ta reda på vilka regler som gäller då det faktiskt varierar mellan olika kliniker och mellan olika regioner.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!