Det är en komplicerad process och det är inte konstigt att detta tar lite tid. Den period som kallas för embryostadiet innebär tiden från att befruktning sker och fram till åttonde graviditetsveckan. Efter vecka 8 följer det som kallas för fosterstadiet. Graviditeten brukar vara i ungefär 40 veckor totalt.
Första delningen
Befruktningen sker i kvinnans äggledare efter att ett ägg lossat från den ena äggstocken och transporteras i riktning mot livmodern. Spermier simmar från livmodern in i äggledaren och när de möter ägget smälter de samman och bildar en gemensam cell. När en spermie kommit igenom cellmembranet förändras det yttre skiktet och förhindrar att fler spermier kan komma in.
Denna första, befruktade, cell kallas för en zygot och genomgår sin allra första celldelning efter ca 24 timmar. Celldelningen fortsätter i äggledaren några dagar, samtidigt som embryot flyttas nedåt mot livmodern för att senare fästa in i livmoderslemhinnan.
Kroppen börjar bildas
Efter ungefär 4 dagar når embryot, som nu kallas morula, fram till livmoderhålan. Här utvecklas embryot till en blastocyst under 5:e dagen, vilket innebär att två typer av celler bildats – inre cellmassan som kommer bilda själva fostret, samt ett yttre cellager som kommer bilda moderkaka och fosterhinnor. Runt embryot finns ett skyddande skal som embryot nu tar sig ut igenom för att implantera, vilket innebär att fästa in i livmoderns slemhinna. I samband med implantationen kan vissa kvinnor märka av en liten blödning, vilken är helt ofarlig.
Efter detta kommer en period av snabb celldelning där grunden läggs för kroppen och efter en tid bildas små knoppar som senare kommer att utvecklas till armar och ben. Celler bildar en ytterhud runt embryot. Denna kommer med tiden att utvecklas till riktig hud med hårsäckar, talgkörtlar och allt annat som utgör huden hos det färdigutvecklade barnet.