Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Barnlöshetsutredning
Senast uppdaterad: 30 jun, 2022

Barnlöshetsutredning

En barnlöshetsutredning syftar till att undersöka förutsättningarna att kunna bli gravid. Många gånger hittar läkaren inga fel, andra gånger finns det uppenbara förklaringar. Det är sällan att resultaten är definitiva. Det finns en gråskala och det är sällan svart eller vitt.

Utredningen skall ge svar på era möjligheter att uppnå graviditet på egen hand eller om det finns skäl att gå vidare med behandling. Ofrivillig barnlöshet är ofta påfrestande för drabbade och barnlöshetsutredningen är en känslig fas som många kan känna osäkerhet inför.

När ska du söka?

Som regel bör man ha försökt att få barn på naturlig väg under minst ett år innan man startar en barnlöshetsutredning. Eftersom fertiliteten avtar med åldern, är det möjligt i vissa regioner att påbörja barnlöshetsutredningen redan efter 6 månader när kvinnan är över 35 år. Om du vet att det finns andra tydliga skäl t ex utebliven ägglossning eller mens finns anledning att söka direkt för att få hjälp.

Var söker du hjälp?

Barnlöshetsutredningar utförs av specialister inom gynekologi. Har du ingen fast gynekolog, kan du vända dig till närmsta kvinnoklinik eller fertilitetsmottagning på sjukhus för att få hjälp. Det finns väldigt mycket information på internet, och det gäller att vara källkritisk eftersom många som skriver om ämnet är känslomässigt engagerade. Det finns många missförstånd som tenderar att växa till sanningar. Ett råd är att andra personers berättelser inte gäller för er. Barnlöshetsutredningen utgår alltid från varje enskilt fall och det finns många olika skäl till varför graviditeten låter vänta på sig.

Hur går en barnlöshetsutredning till?

Vid barnlöshetsutredningen kommer ni båda att bli ombedda att berätta er bakgrundshistoria. Denna omfattar eventuella sjukdomar, genomgångna operationer och läkemedel ni äter. Därefter följer en gynekologisk- och ultraljudsundersökning av kvinnans livmoder och äggledare, och mannen får lämna spermaprov. Provtagningar för hormoner och infektioner görs parallellt.

Som fingervisning kan man säga att hos ungefär en tredjedel beror barnlösheten på något problem hos mannen, i ytterligare en tredjedel beror det på kvinnan. I resterande tredjedel kan ingen orsak påvisas, vilket brukar kallas oförklarlig infertilitet.

Det viktiga är att utredningen avslutas med ett möte där det finns tid för reflektioner och chans för er att ställa frågor. När utredningen summeras bör ni gemensamt med läkaren få möjlighet att diskutera er framtida strategi för att öka era möjligheter att få barn.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Stockholm

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60