Efter några dagar återförs det befruktade ägget (även kallat embryot), till livmodern där det fortsätter att utvecklas. När embryot är ungefär 5-6 dagar tar det sig ur sitt skyddande hölje och börjar implantera i livmoderväggens slemhinna.
Återföringen
Själva återföringen av embryot sker oftast dag 2, 3 eller 5 efter ägguttaget. Vid dag 2-3 består embryot av 4-8 celler, och vid dag 5 består det av ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är då cellerna förändrats och blivit två olika typer av celler. En som ska bilda hinnor och moderkaka, och en som ska bilda själva fostret.
Återföringen sker genom att embryologen och läkaren valt ut det embryo som visat sig ha högst kvalitet, och därmed bedöms ha högst chans till graviditet. Endast ett embryo återförs (i undantagsfall två) till livmodern. Embryot dras upp i en liten smal slang som läkaren för in i livmoderhålan. Där placerar läkaren embryot tillsammans med en liten mängd näringslösning som följer med. Om embryot är 2-3 dagar gammalt, får det vänta ett par dagar innan det kan börja fästa in till slemhinnan. Om embryot är 5 dagar gammalt börjar implantationen relativt snart.
Ska man tänka på något?
Efter återföringen av ett embryo ska man försöka leva som vanligt. Det kan kännas svårt och jobbigt känslomässigt, och många tycker att den här tiden är den svåraste under behandlingen, att just bara vänta.
Motion är alltid bra, men extrem träning, som exempelvis maratonlopp ska undvikas. Alkohol och rökning ska också undvikas. Kroppen ska sköta sitt, både embryo och livmoder ska utvecklas tillsammans och göra sitt bästa för att det ska bli en graviditet. Efter ungefär tre veckor kan ett graviditetstest tas. Oavsett resultat är det viktigt att ringa till sin klinik och meddela hur det gick, för att boka in eventuellt uppföljningssamtal. Om testet är positivt bokas en ultraljudsundersökning in, i omkring åttonde graviditetsveckan.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!