En assisterad befruktning kan gå till på olika sätt, beroende på era förutsättningar. Här nedan kommer vi att gå igenom allt du behöver veta och hur du och din partner kan få hjälp med assisterad befruktning samkönade par.
Vad är assisterad befruktning?
En assisterad befruktning innebär kort förklarat att du eller din partner får hjälp med att bli gravid. Det finns olika typer av metoder i sammanhanget och de två vanligast förekommande metoderna är IVF och insemination.
Vid IVF blir ett ägg befruktat av en spermie utanför kroppen. Det är därför metoden IVF ibland blir kallad för provrörsbefruktning. Det befruktade ägget kan sedan införas i en livmoder.
En insemination å andra sidan går till så att spermier blir inseminerade i livmodern för att där kunna sprida sig till äggledarna och befrukta ett ägg.
Såhär går assisterad befruktning till
Som ett första steg får du tillsammans med en specialistläkare genomgå en fertilitetsutredning innan en behandling kan äga rum. Den medicinska delen av utredningen innebär att förutsättningen för att bli gravid undersöks. Den andra delen av utredningen, den psykosociala delen, innebär att du träffar en beteendevetare som bedömer exempelvis huruvida det kommande barnet kommer att få växa upp under bra förhållanden eller inte.
När det första steget, fertilitetsutredningen, är färdigställt och godkänt, kan det som sagt se lite olika ut att genomgå en assisterad befruktning.
IVF-behandling
Om du eller din partner har en fungerande äggproduktion, kommer vi vid en IVF-behandling stimulera den ytterligare med hjälp av hormoninjektioner. Ett annat hormonpreparat kommer att se till att ägglossningen inte startar för tidigt.
När äggen är mogna plockar vi ut dem från äggstockarna med hjälp av en tunn nål. Det gör vi självklart under smärtlindring. Därefter kan äggen bli befruktade. Efter befruktning väljer våra embryologer ut det embryo som bedöms ha största chans att utvecklas till en graviditet. Embryot införs sedan i livmodern.
Insemination
Vid en insemination sätter läkaren in spermier i livmodern med hjälp av en tunn kateter. Det här gör läkaren i samband med att ägglossning äger rum. För att vara säkra på att inseminationen verkligen sker vid en optimal tidpunkt behöver din menscykel bli noga observerad. Du kan även behöva få exempelvis hormoninjektioner för att inseminationen ska bli lyckad.
Använda både donerade ägg och spermier
Sedan 2019 har det blivit lättare att få hjälp med assisterad befruktning. Det gäller även för assisterad befruktning för samkönade par. Anledningen är att det nu är tillåtet att använda både donerade ägg och donerade spermier tillsammans. Det är nu dessutom även tillåtet att använda donerade ägg som redan är befruktade. Kravet på att antingen ägg eller spermie måste komma från dig eller din partner är alltså borta.
Få hjälp med assisterad befruktning samkönade par
Vi ser gärna att ni kommer till oss för att få hjälp med assisterad befruktning för samkönade par. Hos oss kan ni få hjälp med både IVF och insemination och vi lägger alltid upp en personlig plan som är anpassad efter just era förutsättningar.