För att ta reda på och mäta nivån av AMH behöver du ta ett blodprov. Vi kan då få en ögonblicksbild av hur många ägganlag som finns i äggstockarna just för tillfället. Det indikerar hur stora chanserna är för dig att bli gravid.
Istället för blodprov går det även att få en uppfattning av äggreserven med hjälp av ett ultraljud. AMH tester kan dessutom användas för att ställa diagnos på för tidig ovariesvikt eller polycystiskt ovariesyndrom.
Varför mäta sitt AMH värde?
Vid en IVF-behandling är det viktigt att veta hur stor äggreserv du har i dina äggstockar. Det tar vi reda på när vi mäter ditt värde på hormonet AMH. Efter undersökningen vet vi mer om hur dina förutsättningar att bli gravid ser ut och hur du kan komma att svara på behandlingen.
Hormonet mäter vi i regel endast om det finns misstanke om infertilitet och när kvinnan har försökt bli gravid i flera år.
Lågt AMH värde
Mängden AMH och äggreserver minskar med åldern. En 40-årig kvinna har i regel ett lägre AMH värde än en 30-åring. Ett lågt AMH betyder helt enkelt färre ägg. Ibland kan även 30-åringar ha ett lågt AMH värde. Anledningen beror på ärftlighet och miljö.
Det är ingen direkt orsak till infertilitet att ha ett lågt AMH värde. Däremot betyder det att du har en minskad äggproduktion och kan ha en mindre chans att få ett moget ägg befruktat.
Högt AMH värde
Har du ett högt AMH värde innebär det att kroppen har en hög äggreserv. Dock betyder det inte automatiskt att du har lätt för att bli gravid eller att det skulle ge information om kvaliteten på äggen. Det kan vara svårt att bli gravid, trots ett högt AMH värde.
Att genomgå en IVF-behandling
Det är många känslor inblandade i ofrivillig barnlöshet. Redan innan du söker hjälp kan du ha försökt på egen hand i många år. Oron över att inte kunna få barn drabbar många. Det finns ofta en känsla hjälplöshet och ibland dyker känslor av skuld, avundsjuka och sorg upp.
Det kan vara värt att tänka på att du inte är ensam om de här känslorna. Det finns också möjlighet att få hjälp och stöd genom våra kliniker under behandlingen.
Hur går en IVF-behandling till?
IVF är en förkortning på in vitro-fertilisering och kallas även för provrörsbefruktning. Vid en IVF-behandling plockar vi ut ägg från kvinnan, vilka sedan blir befruktade utanför kroppen. Om ett ägg blir befruktat går det under benämningen embryo.
Manliga och kvinnliga könsceller sammanförs alltså i ett laboratorium och blir något av äggen befruktat väljer läkarna det embryo med högst chans att kunna skapa en graviditet. Embryot med högst kvalitet placeras sedan i livmodern och förhoppningsvis fäster det in och bildar en graviditet.
Ungefär tre veckor efter att ägget tagits ut görs ett graviditetstest. Visar det positivt gör vi sedan ett ultraljud för att kontrollera att embryot fäst in i livmodern.