Om befruktningen lyckas är det alltså början på en graviditet och ägget fästersedan in i livmoderns slemhinna.
Äggledarna är det som förbinder äggstockarna med livmodern. De består av två smala rör som leder från vardera äggstock till livmodern. Längst ut är äggledarna fransiga och trattformade vilket gör att de har lättare att fånga upp äggen från äggstockarna vid ägglossning.
Äggstockarna är ungefär 3 centimeter stora och där finns äggcellerna. I äggstockarna produceras förutom ägg också bland annat hormonerna progesteron och östrogen.
Insidan av äggledare består av så kallade epitelceller. De har en slags små flimmerhår som hjälper äggledarna att fånga upp äggen. Äggledarnas yttre skikt består av ett tunt lager skyddande bindväv. Om kvinnan har skador eller defekter på äggledarna kan det uppstå svårigheter med reproduktionsförmågan.
Ägglossningen
Så låt oss titta lite mer i detalj på exakt vad som händer i äggledaren vid befruktningstillfället. De obefruktade äggen finns i äggstockarna. När ett ägg är moget och hypofysen utsöndrat ett så kallat LH-hormon, lossnar ägget från äggstocken och transporteras ut i äggledaren. Härinne kan alltså ägget bli befruktat av väntande spermier.
Spermier kan leva i äggledaren i upp till fem dygn, beroende på deras kvalitet. De kan alltså vänta in ett ägg inne i äggledaren. Äggets livslängd är däremot kortare. Ett ägg behöver nämligen bli befruktat ungefär inom ett dygn efter att det lossnat från äggstockarna. Här ska alltså flera faktorer korrelera för att befruktning ska kunna ske.
Det kan med andra ord finnas många spermier i äggledaren, men det är bara en spermie som kan tränga in genom äggets ytskikt. När det väl skett förändras ytan på ägget, vilket gör att fler spermier inte kan komma in. Efter befruktning transporteras ägget ut till livmodern och fastnar sedan i dess slemhinna.
Det befruktade ägget kallas embryo. Ibland delar sig embryot till två. Det här är vad som sedan resulterar i enäggstvillingar. Ibland händer det att två ägg lossnar samtidigt från äggstocken och blir befruktade av varsin spermie. Då resulterar det i en graviditet med tvåäggstvillingar.
Både spermien och ägget bär på arvsanlag och det är spermiens anlag som bestämmer könet på fostret.
Barnlöshetsutredning
Om ett par försökt bli gravida under en längre period och inte lyckats med att få barn kan en barnlöshetsutredning göras. De utförs av specialiserade läkare inom gynekologi och fertilitet.
Där tar man reda på orsaken till barnlösheten och vilka faktorer som spelar in. Nedsatt funktion i äggledarna kan vara en sådan, om än långt från den enda. Ibland finns inte några uppenbara förklaringar till varför ett par inte lyckats bli gravida.
Om du är i en situation där det inte fungerar att bli gravid på naturlig väg kan du få reda på vilka lösningar som kan finnas på problemet. På vår hemsida har vi en omfattande kunskapsbank med information som du kan ta del av. Du är naturligtvis också varmt välkommen att ta kontakt med någon av våra kliniker runtom i landet.