Blogg Nordic IVF
Hem » Blogg » Ska jag berätta för min omgivning att jag går igenom IVF?
Publicerad: 21 dec, 2021

Ska jag berätta för min omgivning att jag går igenom IVF?

Att försöka bli med barn är för många ett intimt ämne som man vill hålla privat. På grund av detta slits ofta par och kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling för att få ett barn, mellan behovet av att prata och det jobbiga i att avslöja sin infertilitet inför dem man känner.

Vi vill genom en sammanfattning av artikeln ”Should I tell my circle that I am undergoing an assisted reproduction treatment?”, som skrivits inom vår koncern Eugin, lyfta vikten av att berätta för sina vänner och/eller familj om sin behandling.

Att inte prata om det kan göra situationen mer abstrakt, mindre verklig, vilket gör att man ibland kan agera som om problemet inte riktigt existerade, genom att förneka det under en tid.

Par eller kvinnor som genomgår behandling kan i sin kamp känna tvivel, ensamhet och ångest och även sorg och ilska. Det är en lång väg som förbrukar mycket tid och energi och att kunna prata om det med nära vänner eller familj är viktigt, och kanske till och med nödvändigt i vissa fall. Om de får veta vad du går igenom kommer de att kunna ha en bättre förståelse för dina reaktioner, rädslor och oro. De kommer att kunna förstå vidden av din kamp och ditt tålamod för att bli förälder, och kommer att kunna stötta dig när styrkan och hoppet sviker.

Det är viktigt att du utrycker dina behov och förklarar tydligt vad du förväntar dig av dina vänner, oavsett om det är att ge dig råd, distrahera dig eller helt enkelt bara lyssna på dig. Låt dem veta vilka ord eller gester som skulle hjälpa och stötta dig. Och berätta också om det som kan göra dig ledsen och arg,du kommer att känna dig friare och lättare. Problemet kommer fortfarande att finnas kvar, men det kommer inte att finnas något tabu eller någon hemlighet kring det.

Att bestämma när och vem man ska prata med är ett mycket personligt val och beror på varje persons karaktär och erfarenhet. Vissa behöver det mycket mer än andra! När det är för svårt att höra om andras graviditeter eller när det är jobbigt att se dina vänners barn, då är det dags att prata med någon. Genom att prata om ämnet kommer du snart att inse att du inte är ensam på denna resa.

Genom det kommer också samhället förändras, lite i taget, och lära sig att följa med dessa infertila par och kvinnor längs den ibland krokiga vägen som assisterad befruktning kan innebära och även förstå hur det kan påverka måendet hos dem.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60