Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Blogg » Partnerns roll vid behandling
Publicerad: 16 sep, 2021

Partnerns roll vid behandling

Inom Eugin, ägare av IVF-klinikerna Nordic IVF och Stockholm IVF, har artikeln “The man’s role in assisted reproduction treatment: how to go from being a mere spectator to an active participant” skrivits av Dr Petra Thorn, social- och familjeterapeut som specialiserat sig på rådgivning till par som önskar att få barn.

Dr Thorn berättar att för en partner kan det ofta visa sig vara en utmaning att genomgå behandling inom assisterad reproduktion, då man måste se på och ”stå ut” med det faktum att ens partner genomgår en omfattande medicinsk behandling. Denna utmaning kan vara svårare i de fall där det är mannen som har fått diagnosen infertilitet. ”Det är mitt fel att min partner måste gå igenom det här”, ”Jag kan inte göra någonting för att göra det mer uthärdligt för henne”. Detta är ofta återkommande tankar som många män i dessa situationer brottas med.

Det kan ofta uppstå situationer under behandlingens gång där mannen och kvinnan har olika behov, och det är lätt att det skapas konflikter när paret inte är överens. Vi har tagit del av de råd som Dr Thorn skrivit, som vänder sig till båda parterna i paret om hur man kan hjälpa varandra i dessa situationer:

  • Lär dig att känna igen och uppskatta skillnaderna. Även om ni båda har samma önskan om att få barn, kommer ni alla att tolka situationen på ert eget sätt och kommer sällan att känna exakt samma sak. Dessa skillnader behöver inte alltid vara ett hinder för ert förhållande, de kan också stärka det: den starkaste av er två kan ge tröst och uppmuntra den andra. Vem vet, kanske dessa roller kommer att bli de omvända vid ett senare tillfälle.
  • Om din partner känner sig trött och utmattad under behandlingen, försök att minska trycket genom att ta hand om de administrativa delarna (ordna besöken hos läkaren, ha hand om det administrativa i form av avtal, blanketter etc.).
  • Det är också möjligt att använda det psykologiska stödet som erbjuds hos kliniken.
  • Det är normalt att parets sexliv påverkas under behandlingen. Att veta att samlag inte leder till att ett barn kan bli till, att följa vissa medicinska riktlinjer och förhålla sig till tidpunkter under behandlingen kan påverka sexlusten. Om ni inte känner för att ha sex, bara krama varandra och njut av att vara nära varandra.
  • Prata om era känslor, era erfarenheter och era förväntningar. Enligt Dr Thorns erfarenhet säger par som pratat om sina känslomässiga upplevelser, i efterhand, att krisen i samband med svårigheterna med att få ett barn har hjälpt till att föra dem närmare varandra.
  • Det finns situationer där dialog är omöjlig. Ibland, efter att ha redan genomgått flera behandlingar som ännu inte har lett till en graviditet, är det svårt att hitta de rätta orden. I det fallet: krama din partner och visa att du finns där. I den situationen är det mycket mer uppskattat än att ge råd, som ibland kan uppfattas mer som ett slag i ansiktet.
  • Om du som partner känner dig utanför er medicinska behandling, tala om det för er läkare. Båda bör vara delaktiga i alla viktiga diskussioner och steg i processen, t ex ultraljud, det är bra för er båda att dela ett ögonblick som detta.

Dr Thorns slutgiltiga råd: – Ta hand om er. Njut av de berikande och roliga delarna av era liv som inte är kopplade till önskan att skaffa barn, vårda er vänskap och gör planer tillsammans som inte har med familjeplanering att göra.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60