Sara Serray blogg Nordic IVF
Hem » Blogg » Möjligheten att frysa sina ägg – mitt i karriären
Publicerad: 30 aug, 2023

Möjligheten att frysa sina ägg – mitt i karriären

Vi är glada över att ha startat ett samarbete med Sara Serray, apotekare och entreprenör, där vi lyfter och synliggör möjligheten att frysa sina ägg.

Den 27 september föreläser Sara på vår klinik i Stockholm – Solna strand, här hittar du information och anmälan!

Göteborgaren Sara Serray är apotekare och kost- och friskvårdsrådgivare med ett stort intresse för både hälsa och företagande. Det stora intresset har lett till att Sara har valt att skapa sin karriär kopplat till sin passion. Sara startade för några år sedan ett eget företag där hon till en början framställde hälsosamt godis hemma i köket, då hon själv saknade bra alternativ på marknaden. Företaget växte framgångsrikt och idag finns godiset på flera marknader och är marknadsledare i Sverige. Det är kombinationen av sitt företagande och sin passion som driver Sara framåt och gör att hon har fokuserat och satsat mycket på sin karriär. Parallellt med karriären finns också tankarna på familj, och eftersom Sara känt att det inte varit rätt tidpunkt för familjebildning i nuläget så har hon genomgått äggfrysbehandling på vår klinik Nordic IVF i Göteborg.

”Jag satsar mycket på min karriär, och brinner för mitt företagande. Jag vet att jag någon gång förmodligen vill ha barn, men det passar inte nu med tanke på vad jag vill lägga min tid på. Därför har jag valt att frysa mina ägg för att senare ha en möjlighet att bilda familj. Även om det aldrig finns en garanti att man kan få barn, så vill jag ändå göra det jag kan här och nu för att ha en så bra chans som möjligt senare i livet”, berättar Sara.

Att frysa sina ägg var något som Sara tänkt på fram och tillbaka under en tid. Att ta beslutet var inte helt självklart eller enkelt, då aspekter gällande både tid, ekonomi och det känslomässiga planet skulle vägas in.

”Ju mer jag funderade på det desto mer insåg jag att jag inte är i det stadiet i livet just nu – att satsa på familjebildning eller att ha möjlighet att lägga den tid som barn behöver. Jag började processen genom att ta kontakt med kliniken för att få veta mer, vilket underlättade beslutsprocessen.”

Sara upplevde att behandlingen gick lättare än hon hade trott. Det som var svårast var tiden innan, inför starten då hon inte visste vad det skulle innebära och hur hon skulle påverkas av hormonbehandlingen.

”Jag funderade mycket på om jag skulle kunna jobba som jag vill, med det höga tempot som jag har, men det gick faktiskt bra, jag påverkades knappt alls av läkemedlen. Dessutom är personalen på kliniken fantastisk, vilket gör processen tryggare och enklare”, säger Sara. 

På kliniken kände Sara att hon fick bra stöttning av personalen, vilket underlättade hela behandlingen. Att frysa sina ägg kan vara en känslig process, då det för många är en behandling som man går igenom på egen hand.

Sara vill lyfta möjligheten

”Jag hade en del filosofiska livsfunderingar innan, man planerar ju inte att man ska frysa ägg när man är yngre, utan då tänker man framtiden som den traditionellt målas upp. Men det finns ju annat som gör att man kanske inte kan eller vill följa den normen. Det pratas otroligt lite om det här med att frysa ägg. Jag tror att många fler skulle vilja höra om möjligheten, och om fler skulle prata om det skulle det normaliseras lite mer.”

”Det pratas otroligt
lite om det här med
att frysa sina ägg.”

Sara hoppas på att kunskap kan planteras tidigare hos kvinnor genom att prata om dessa frågor och lyfta att möjligheten till äggfrys finns. Det är detta föreläsningen med Sara Serray i september syftar till – att lyfta möjligheten och normalisera behandlingsmöjligheten att frysa sina ägg.

”Detta är så viktigt och det går hand i hand – för i näringslivet är det en minoritet av kvinnor i ledande positioner och det här tror jag är en av anledningarna. Kan man göra det lättare för kvinnor att ha möjlighet att vänta några år med att bilda familj så tror jag att det hade varit bra även för näringslivet. Att fler kvinnor vågar ta sig den tid som krävs för karriären i stället för att välja bort det”.

Känslan efteråt

Efter behandlingen känner sig Sara lättad även om hon vet att det inte finns någon garanti för att de frysta äggen ska leda till barn.

”Nu har jag gjort det jag kan, sen får naturen ha sin gång och det kan man aldrig styra över. Bättre att känna så, än att i framtiden tänka att jag hade chansen men att jag inte tog den”, säger Sara Serray.

Tips!

Saras tips till den som funderar på att frysa sina ägg är att först prata med kliniken och ställa sina frågor. Att inte vänta för länge innan man bokar läkarbesök som första steg. Efter det kan man fundera om man vill genomgå behandlingen när man har byggt på kunskapen.


Fakta om att frysa sina ägg

  • Äggfrys är ett sätt att skapa sin egen äggbank.
  • Innan behandlingen görs en utredning där man tillsammans med en läkare undersöker fertiliteten.
  • Äggen hämtas ut från äggstockarna efter hormonstimulering.
  • Behandlingen tar omkring 2 veckor.
  • Äggen får förvaras upp till att kvinnan är 45 år.
  • Äggen som frysts kan senare tinas upp och användas genom IVF (provrörsbefruktning).

Här kan du läsa mer om äggfrys!


Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60