Blogg Nordic IVF
Hem » Blogg » IVF-läkaren om sorgen när behandlingen inte lyckas
Publicerad: 16 dec, 2021

IVF-läkaren om sorgen när behandlingen inte lyckas

Under sin långa karriär har Ghada Hussein sett hur snabbt IVF har utvecklats. Det som förut sågs som en sista utväg är idag något som många par förväntar göra dem gravida, och om de inte lyckas kan ibland tillvaron rasa samman. Som läkare på Stockholm IVF måste hon ofta hantera sorgen efter en behandling som misslyckats – både patienternas och sin egen.

Ghada Hussein ville egentligen bli gynekolog när hon 1998 tog sin Master i Reproduktiv hälsa för män på universitet i Baghdad, men i stället fick hon upp ögonen för IVF under utbildningen. Fyra år senare blev hon först i Irak med att disputera inom nedfrysning av oocyter (ägg), och fick sedan anställning som embryolog på en av mellanösterns största IVF-klinik i Jordanien. Idag arbetar hon på kliniken Stockholm IVF, som ägs av Eugin-koncernen och använder dagligen sin långa erfarenhet i mötet med förhoppningsfulla patienter.

– IVF har kommit väldigt långt jämfört med när jag först började i branschen och idag har par och kvinnor helt andra förutsättningar att bli gravida, även efter flera misslyckade försök. Det är fantastiskt när ett par lyckas efter många försök, det värmer verkligen hjärtat och gör mig stolt över vårt arbete, säger Ghada Hussein och fortsätter:

– Jag får ständigt sms och bilder från tidigare patienter som har lyckats bli gravida och jag känner mig nästan som en extra mamma till de barnen – jag har hjälpt patienter över hela världen att få barn och det känns oerhört fint.

Psykologstöd vid avbruten behandling
Idag väntar många i Sverige med att skaffa barn tills de är äldre jämfört med hur det var för några decennier sedan. På grund av detta ökar risken för att behandlingen inte ska lyckas. Ibland kan flera behandlingsförsök krävas för att nå målet. Det kan vara bra att man ser varje försök som en del i en behandlingsserie.

Trots det lyckas så många som 65–70 procent av paren som söker IVF att bli gravida under behandlingen inom ramen av 3 försök – men det betyder att behandlingen misslyckas i 30 och 35 procent av fallen. Ibland måste behandlingsförsöken avbrytas i förtid och anledningen kan exempelvis vara att kvinnan har överstigit ålderstaket för IVF, ekonomiska begränsningar eller försämrade förutsättningar på grund av sjunkande kvalitet hos ägg eller spermier. I vissa fall är det den behandlande läkaren som måste avgöra om det är dags att avbryta.

– Om vi märker att processen är väldigt psykiskt påfrestande behöver vi rekommendera, eller till och med ta beslutet, att avsluta behandlingsförsöken. För att klara den delen av arbetet har många fertilitetsläkare någon typ av psykologisk utbildning. Hos oss erbjuder vi också samtal med en erfaren fertilitetspsykolog som kan hjälpa paret att ta sig igenom ett negativt besked, säger Ghada Hussein.

En människa innanför läkarrocken
Även om ett par får mycket stöd är besvikelsen alltid stor när en behandling misslyckas eller måste avbrytas, men enligt Ghada Hussein är acceptansen ofta större om läkaren har varit noga med att berätta om hur förutsättningarna för det specifika paret ser ut.
Samtidigt måste läkaren hantera sina egna känslor när en behandling inte lyckas.

– När jag sitter där i min läkarrock tillsammans med ett par så tror många att jag bara är en läkare, men jag är också en människa med känslor som förstår hur de känner och tar med mitt medlidande hem. Det är något som vi måste hantera som IVF-läkare och precis som jag säger till mina patienter så är hoppet nästan aldrig helt släckt, säger Ghada Hussein innan hon avslutar:

– Man ska aldrig ge upp. Chansen kan komma, utvecklingen och forskningen går ständigt framåt. Det som är omöjligt idag kan bli möjligt imorgon.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”