Blogg Nordic IVF
Hem » Blogg » IVF-läkaren om sorgen när behandlingen inte lyckas
Publicerad: 16 dec, 2021

IVF-läkaren om sorgen när behandlingen inte lyckas

Under sin långa karriär har Ghada Hussein sett hur snabbt IVF har utvecklats. Det som förut sågs som en sista utväg är idag något som många par förväntar göra dem gravida, och om de inte lyckas kan ibland tillvaron rasa samman. Som läkare på Stockholm IVF måste hon ofta hantera sorgen efter en behandling som misslyckats – både patienternas och sin egen.

Ghada Hussein ville egentligen bli gynekolog när hon 1998 tog sin Master i Reproduktiv hälsa för män på universitet i Baghdad, men i stället fick hon upp ögonen för IVF under utbildningen. Fyra år senare blev hon först i Irak med att disputera inom nedfrysning av oocyter (ägg), och fick sedan anställning som embryolog på en av mellanösterns största IVF-klinik i Jordanien. Idag arbetar hon på kliniken Stockholm IVF, som ägs av Eugin-koncernen och använder dagligen sin långa erfarenhet i mötet med förhoppningsfulla patienter.

– IVF har kommit väldigt långt jämfört med när jag först började i branschen och idag har par och kvinnor helt andra förutsättningar att bli gravida, även efter flera misslyckade försök. Det är fantastiskt när ett par lyckas efter många försök, det värmer verkligen hjärtat och gör mig stolt över vårt arbete, säger Ghada Hussein och fortsätter:

– Jag får ständigt sms och bilder från tidigare patienter som har lyckats bli gravida och jag känner mig nästan som en extra mamma till de barnen – jag har hjälpt patienter över hela världen att få barn och det känns oerhört fint.

Psykologstöd vid avbruten behandling
Idag väntar många i Sverige med att skaffa barn tills de är äldre jämfört med hur det var för några decennier sedan. På grund av detta ökar risken för att behandlingen inte ska lyckas. Ibland kan flera behandlingsförsök krävas för att nå målet. Det kan vara bra att man ser varje försök som en del i en behandlingsserie.

Trots det lyckas så många som 65–70 procent av paren som söker IVF att bli gravida under behandlingen inom ramen av 3 försök – men det betyder att behandlingen misslyckas i 30 och 35 procent av fallen. Ibland måste behandlingsförsöken avbrytas i förtid och anledningen kan exempelvis vara att kvinnan har överstigit ålderstaket för IVF, ekonomiska begränsningar eller försämrade förutsättningar på grund av sjunkande kvalitet hos ägg eller spermier. I vissa fall är det den behandlande läkaren som måste avgöra om det är dags att avbryta.

– Om vi märker att processen är väldigt psykiskt påfrestande behöver vi rekommendera, eller till och med ta beslutet, att avsluta behandlingsförsöken. För att klara den delen av arbetet har många fertilitetsläkare någon typ av psykologisk utbildning. Hos oss erbjuder vi också samtal med en erfaren fertilitetspsykolog som kan hjälpa paret att ta sig igenom ett negativt besked, säger Ghada Hussein.

En människa innanför läkarrocken
Även om ett par får mycket stöd är besvikelsen alltid stor när en behandling misslyckas eller måste avbrytas, men enligt Ghada Hussein är acceptansen ofta större om läkaren har varit noga med att berätta om hur förutsättningarna för det specifika paret ser ut.
Samtidigt måste läkaren hantera sina egna känslor när en behandling inte lyckas.

– När jag sitter där i min läkarrock tillsammans med ett par så tror många att jag bara är en läkare, men jag är också en människa med känslor som förstår hur de känner och tar med mitt medlidande hem. Det är något som vi måste hantera som IVF-läkare och precis som jag säger till mina patienter så är hoppet nästan aldrig helt släckt, säger Ghada Hussein innan hon avslutar:

– Man ska aldrig ge upp. Chansen kan komma, utvecklingen och forskningen går ständigt framåt. Det som är omöjligt idag kan bli möjligt imorgon.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60