Blogg Nordic IVF
Hem » Blogg » En dag i framtiden… Hur ska man berätta för sitt barn?
Publicerad: 18 nov, 2021

En dag i framtiden… Hur ska man berätta för sitt barn?

Generellt sett är det vid 5-6 års ålder som barn börjar undra var bebisar kommer ifrån. Därför vill vi genom denna sammanfattning av artikeln ”One day in the future… How will I tell my son?”, som skrivits inom vår koncern Eugin, genomlysa hur man som förälder kan hantera och förklara detta för sitt barn.

När ditt barn börjar ställa frågor till dig kan det vara läge att börja förklara hur barn blir till på naturlig väg, och om det känns rätt, även prata om assisterad befruktning. Om barnet kom till tack vare insemination eller IVF kommer det inte att vara några större problem att förklara att du fick ta hjälp av ett medicinskt team för att bli gravid. Självklart kommer det att bli nödvändigt att anpassa informationen till barnets ålder och komplettera den när de blir äldre. Förklaringarna ska vara enkla och tydliga för att inte få dem att känna sig underliga eller annorlunda. Det finns även flera barnböcker som är vägledande och handlar om detta ämne, som man kan ta hjälp utav.

För de barn som kommer till tack vare en donator kan det ibland vara lite mer utmanande att förklara tillvägagångssättet för. I det här fallet är det lämpligt att prata med dem så snart som möjligt, från det att de börjar ställa de första frågorna. Specialister är överens om att barn från tonåren och uppåt inte assimilerar sig bra när de får reda på att deras befruktning var utförd på konstgjord väg.

Vägen du har tagit för att ditt barn ska födas är en integrerad del av deras liv, så de har rätt att få veta det på ett öppet sätt och det är såklart värdefullt att de växer upp med att ha accepterat och integrerat det.

Uppriktighet, ärlighet och ödmjukhet är nyckeln till barnets acceptans

Om du döljer saker och barnet upplever att det finns en hemlighet kring deras födelse eller att vissa aspekter har utelämnats, finns det risk att de blir oroliga. Barnet behöver veta att gener inte är allt, och att den manliga eller kvinnliga donatorn helt enkelt har erbjudit en cell som har lett till barnets befruktning. Precis som andra donerar blod eller blodplättar, vilket också ger liv till exempelvis en blödarsjuk. Den villkorslösa kärlek du ger ditt barn, att fullt ut acceptera ditt val och hävda att du inte ångrar någonting, borde vara tillräckligt för att lugna eventuella osäkerheter.

Om du har svårt för att prata om detta med ditt barn ska du inte tveka till att vända dig till en psykolog eller en barnpsykiater som kommer kunna hjälpa dig med att hantera barnets känslor. På samma sätt skall du inte tveka att fråga dem om hjälp ifall barnet reagerar på ett negativt sätt och ger sig ut på jakt efter oändliga svar. Detta kan vara en långdragen uppgift beroende på barnet, historien och föräldrarnas bakgrund.

Förklara att den manliga eller kvinnliga donatorn har gett dem chansen att leva, och att detta är den största gåvan man kan få, vilket är det som gör honom eller henne till en fantastisk människa – med en otroligt fin berättelse om sin historia.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60