Blogg Nordic IVF Äggfrys
Hem » Blogg » ”Det bästa beslutet var att frysa mina ägg och ge mig själv en andningspaus”
Publicerad: 29 jun, 2023

”Det bästa beslutet var att frysa mina ägg och ge mig själv en andningspaus”

Ana, 32 år, har valt att frysa sina ägg på vår klinik Nordic IVF i Göteborg. Det var ett känslomässigt beslut som tog tid att komma underfund med, men Ana är idag glad över att hon tog steget.

Ana drömmer om att bilda familj tillsammans med en partner men har ännu inte hittat den rätte. När Anas nära och kära så småningom började skaffa barn, blev det mer kännbart att tiden tickar iväg. Det blev tydligt för Ana hur långt ifrån hon själv var att ha en egen familj. Tillsammans med en vän började tanken gro gällande att frysa sina ägg och de googlade efter information gällande äggfrysbehandling.

”Jag brukar säga att jag är en ”mamma utan barn” då jag redan i tidig ålder velat ha barn, så pass tidigt att jag tyckte att 25 år var ’vuxet’, för då skulle jag vara gift och skaffa barn. Efter många om och men, tankar, känslor och diskussioner fram och tillbaka med nära och kära, men framför allt med mig själv kände jag att min stress var för stor och att det bästa beslutet var att frysa mina ägg och pausa allt en liten stund – att ge mig själv en andningspaus”, berättar Ana.

Det var trots allt inte helt självklart att ta beslutet. Tankarna kring att genomgå en behandling och frysa sina ägg gick fram och tillbaka under en period eftersom en möjlighet som Ana också läste om när hon sökte information genom olika webbsidor var att man som ensamstående kan göra IVF eller insemination med donerade spermier.

”Jag vet att jag vill ha barn och att jag skulle bli en bra mamma om jag skulle göra det själv, men jag kommer inte ifrån önskan om att dela det med en partner, om att ha en familj.”

Att genomgå själva äggfrysbehandlingen trodde Ana skulle kännas jobbigare än det faktiskt gjorde. Efter ett par dagar med injektionerna så gick det nästan ”som på räls”. Humörsvängningar eller övriga symptom var heller inget som hon märkte av och när det var dags för själva ägguttaget gick det över förväntan. Personalen på kliniken upplevdes som bra och professionell, Ana kände sig väl omhändertagen.

”Underbara sköterskor som tog sin tid att förklara processen och svara på alla mina tusen frågor.”

Att se möjligheten till att frysa sina ägg som en försäkring

Efter behandlingen upplever Ana att hon kan andas ut lite. Önskan om att få barn finns fortfarande kvar men känslan av att tiden tickar iväg har lugnats ner oerhört.

”Det är värt det. Om du går i tankarna, ta din tid, prata med de eller den du känner dig mest bekväm med, börja smått med att göra en utredning om beslutet känns för stort att ta med en gång. Se det som en försäkring, man hoppas inte behöva använda den men hellre att man har försäkringen och inte behöver den, än att behöva den och inte ha den”, skickar Ana avslutningsvis med till dem som funderar över att frysa sina ägg.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60