Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Blogg » Att ta sig igenom väntan efter en embryoåterföring
Publicerad: 15 okt, 2021

Att ta sig igenom väntan efter en embryoåterföring

Embryoåterföringen är ett av de mest speciella ögonblicken under IVF-behandlingen: det är det ögonblick då embryot sätts in i kvinnans livmoder.

Timmarna, dagarna och veckorna som följer, kan vara spännande men samtidigt känslomässigt påfrestande på grund av önskan att få veta resultatet av graviditetstestet. Därför vill vi genom denna sammanfattning av artikeln ”How to cope with the wait after an embryo transfer”, som skrivits inom vår koncern Eugin, ge dig ett antal tips så att denna period inte ska kännas som en evighet och att du istället kan njuta av väntan.

Det är viktigt att fortsätta med din vanliga livsstil efter embryoåterföringen.

Efter en återföring är det helt normalt att dagligen fundera över vilka aktiviteter man kan och inte kan göra. Det finns inga vetenskapliga bevis för att vila skulle öka chansen till graviditet.

Av denna anledning rekommenderas alltid kvinnor att fortsätta med sin vanliga livsstil vilket dessutom kan hjälpa till att lindra stressen. Embryot följer sin naturliga utveckling oberoende av kvinnans egna handlingar under denna tid av väntan.

Det finns dock några punkter som kvinnan bör ta del av – helt enkelt hälsosamma livsstilstips som alltid bidrar till god hälsa: undvik stress, intensiv sport och att bära för tungt; äta hälsosamt och undvika livsmedel och drycker som inte rekommenderas under graviditet (alkohol, kaffe, rå fisk och så vidare). Rök inte; och följ eventuella instruktioner om samlag som anges av läkaren.

Vilka är de vanligaste fysiska symptomen under väntan?

Väntetiden mellan en återföring och den dag då graviditetstestet ska tas beskriver många som en av de mest känslomässigt komplicerade i hela behandlingen. Det är en period där kvinnorna är väl medvetna om förändringar i kroppen, men specialister påpekar att inte allt som händer har en mening.

Marta Trullenque, läkare specialiserad på assisterad reproduktion vid Eugin, betonar att det är viktigt att vara medveten om att ”det inte finns något specifikt symptom på någonting”, förutom ”kraftig och kontinuerlig blödning som tydligt kan identifieras som mens och som signalerar att graviditet inte har uppnåtts”, förklarar hon.

Trots detta kan det finnas fysiska tecken som kvinnor kan känna sig oroliga för, men det här är vanligtvis symtom relaterade till själva behandlingen:

 • Lätt blödning/spotting (alltid mindre än mens) dagarna efter embryoåterföringen är normalt och försvinner vanligtvis efter två-tre dagar. Det beror i allmänhet på att slemhinnan blöder något efter återföringen. Det finns ingen anledning att vara orolig, det är helt normalt.
 • Yrsel, muskelsmärta, kramper eller smärta i buk- och ländryggsregionen: dessa typer av obehag kan också vara vanliga efter embryoåterföring. De flesta av dem beror på den stimulering av äggstockarna som kvinnan genomgått. De kan också bero på ägguttaget eller att kroppen förbereder sig för menstruation. Dessutom kan den ångest man känner under denna väntan också förklara känslan av yrsel.
 • Svullnad i brösten: Detta är ett vanligt symptom efter hormonstimuleringen, särskilt östrogen och progesteron, som båda kan orsaka vätskeansamling och en känsla av svullnad och tyngd.

Vid kraftig blödning, tecken på feber (över 38 grader C) eller ihållande smärta som inte lindras av smärtstillande medel det lämpligt att ta kontakt med sin läkare.

Vissa kvinnor känner sig också oroliga om de inte känner något annorlunda i kroppen under väntetiden. I det här fallet är det varken ett bra eller dåligt tecken att inte ha några symtom, så det är bäst att inte dra förhastade slutsatser och istället vänta på graviditetstestet.

Hur hanterar man den känslomässiga sidan efter återföringen?

Förutom de fysiska symptomen är väntan efter en embryoåterföring mycket känslomässigt laddad. ”Det är verkligen en mycket påfrestande väntan”, förklarar Dr. Trullenque. ” Vi brukar råda våra patienter att inte tänka för mycket, att leva ett helt normalt liv och att undvika tung fysisk ansträngning,” tillägger hon. ” Ibland är det bra att komma ihåg att om graviditeten uppnåddes naturligt skulle kvinnan inte ha ändrat sin livsstil förrän hon visste att hon var gravid”.

Tips för dessa dagar

Sammanfattningsvis kommer här är några tips som kan hjälpa dig att klara av och njuta av dagarna under väntan:

 1. Lev ett normalt liv: detta är regel nummer ett.
 2. Mild fysisk träning kan hjälpa till att lindra stress.
 3. Håll ditt sinne upptaget genom att göra aktiviteter som du tycker om.
 4. Sök stöd från din partner, familj eller vänner så att du kan dela väntetiden.
 5. Unna dig att äta gott.
 6. Ta en promenad för att varva ner, rensa ditt sinne och andas in den friska luften.
 7. Arbeta, om det inte finns en medicinsk bedömning som avråder det.
 8. Håll dig fysiskt aktiv och undvik att stanna i sängen/ soffan för länge.

Även om det kan kännas som en evighet, hoppas vi att väntan är lättare att klara av efter de tips som föreslagits här. Och en sak till; många kvinnor frestas att ta ett graviditetstest före det datum som bestämts av läkaren. Rekommendationen är att du väntar till det bestämda datumet eftersom testet kan vara negativt om du tar det för tidigt. Det kan även vara falskt positivt om det tas för nära inpå den äggmognadsspruta som de flesta patienter som gör IVF-behandling tar innan ägguttaget.

Det är dessutom viktigt att följa hormonbehandlingen fram till detta datum, eftersom det hjälper till att uppnå graviditet och, under de första veckorna av graviditeten, minskar risken för missfall.

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60