Nordic IVF Blogg
Hem » Blogg » Äggdonation: Kommer mitt barn att se ut som mig?
Publicerad: 29 mar, 2022

Äggdonation: Kommer mitt barn att se ut som mig?

För många kvinnor och par kan det vara svårt att acceptera att man inte kan använda sina egna ägg för att uppnå en graviditet.

Denna sammanfattning är hämtad från artikeln Egg donation: Will my child look like me?, skriven inom vår koncern Eugin.

I en situation där man tagit reda på att äggdonation kan bli aktuellt kommer läkaren att informera och vägleda dig mot provrörsbefruktning (IVF) med äggceller från en donator.

En lång rad av frågor kan börja ta form i huvudet, vilket är helt normalt. Många undrar om man har likheter med donatorn, hur donatorn blivit vald, vilka intressen och vilken karaktär donatorn har, är donatorn introvert eller extrovert osv.? Och framför allt kan det som oroar vara en undran om ditt barn kommer att se ut som dig eller donatorn.

Många barn vars befruktning utgick från båda föräldrarnas könsceller, är inte lik dem varken fysiskt eller till karaktären. De kan se ut som familjemedlemmar långt bak i släkten, men inte nödvändigtvis mamman. Av denna anledning bör du inte lägga större vikt vid den fysiska likheten, eftersom din son eller dotter kommer att vara som du på många andra sätt. De får en uppväxt genom dig och de kommer att vara lik dig i sina uttryck, vanor, värderingar och som de förebilder de lär sig att följa. Detta är något som inte kommer medfött, och just av denna anledning är genetik inte nyckeln till harmoni mellan föräldrar och familj.

Vi bör också komma ihåg att donatorn har valts ut utifrån hennes fenotypiska egenskaper, dvs det utseendemässiga hos henne. Fenotypen för alla levande varelser är kombinationen av deras egenskaper som längd, kroppsbyggnad, hårfärg och till och med blodgrupp.

Därför, otroligt nog, kommer din son eller dotter att ha stor chans att likna dig även om befruktningen har skett med en cell från en donator. Ägget du kommer att få är ett ”tekniskt” hjälpmedel, en cell donerad av en altruistisk och generös donator. Du kommer att vara mamman, eftersom du kommer att ha burit barnet och närt barnet med ditt eget blod, tankar och känslor under hela graviditeten. Det allra första ditt barn kommer att ha hört är dina hjärtslag!

Skribent

Sara Emady
press@eugin.se

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”