Hem » Fakta & råd » Dags att planera för barn nummer två? Här är vad du bör tänka på
Senast uppdaterad: 30 sep, 2024

Dags att planera för barn nummer två? Här är vad du bör tänka på

Att planera för barn nummer två är en spännande men också komplex process. För många föräldrar som längtar efter att utöka sin familj kan tanken på att ge sitt första barn ett syskon vara en dröm som går i uppfyllelse. Oavsett om ditt första barn kom till genom IVF-behandling eller på naturlig väg, är det viktigt att ta sig tid att planera och överväga olika aspekter inför en andra graviditet.

Skillnader mellan första och andra barnet

Att skaffa barn nummer två innebär ofta att omvärdera ens nuvarande familjesituation. Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och även om du har erfarenhet av att vara förälder sedan tidigare, kan processen och utmaningarna se helt annorlunda ut vid ditt andra barn. Föräldraledighet, vardagsrutiner och till och med graviditeten kan skilja sig åt, så det är bra att vara öppen för förändringar och vara redo att anpassa sig efter behov.

IVF och planeringen av ett andra barn

För de som har fått sitt första barn genom IVF kan det vara många frågor och funderingar när man planerar för barn nummer två. Som IVF-klinik har vi stor erfarenhet av att hjälpa familjer som vill ha fler barn. Att planera en ny IVF-behandling innebär att ta hänsyn till tidigare erfarenheter, eventuella embryon som finns kvar från den första behandlingen, och den aktuella hälsosituationen.

En viktig del i planeringen är att boka tid för konsultation. Under en sådan träff kan du och din partner få möjlighet att diskutera era förutsättningar, era chanser att lyckas, och vilken typ av behandling som skulle kunna passa bäst för att försöka bli gravida igen. Dessutom är det viktigt att vara medveten om att ålder och livsstil kan spela en större roll när man försöker få barn nummer två, särskilt om det har gått flera år sedan din första IVF-behandling.

När är det rätt tid att få barn nummer två?

Den ”rätta” tidpunkten för att skaffa ett andra barn varierar från familj till familj. För vissa känns det naturligt att få barn tätt inpå varandra, medan andra föredrar att vänta flera år för att se till att det första barnet har hunnit bli lite äldre. Det finns ingen rätt eller fel tidpunkt, men det är bra att tänka på några praktiska aspekter, såsom din och din partners ålder, ditt hälsotillstånd, samt hur mycket tid och energi ni har att lägga på ytterligare ett barn. Fertiliteten börjar minska redan vid 30-årsåldern och sjunker snabbare efter 35, så det kan vara viktigt att ta hänsyn till ålder när ni planerar för barn nummer två.

Om ni behöver använda IVF för att bli gravida, kan det även vara bra att ha i åtanke att behandlingen kan ta tid. Även om ni lyckades snabbt första gången finns det ingen garanti för att det kommer gå lika fort nästa gång. Att ha en realistisk bild av processen och att förbereda sig på eventuella utmaningar kan hjälpa till att hantera förväntningarna.

Planera nästa steg mot familjeutökning

Föräldrar som planerar för barn nummer två går ofta igenom en mängd känslor, från förväntan och spänning till osäkerhet och oro. Genom att ta dig tid att planera, prata med din partner, och rådgöra med en fertilitetsklinik kan du få stöd och vägledning på vägen mot att utöka din familj. Kontakta oss idag för att få reda på hur vi kan hjälpa dig planera för barn nummer två.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Stockholm

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60