Hem » Fakta & råd » Tidiga graviditetstecken – Hur vet du om du är gravid?
Senast uppdaterad: 30 sep, 2024

Tidiga graviditetstecken – Hur vet du om du är gravid?

Upplever du förändringar i din kropp och undrar om det kan vara tidiga graviditetstecken? Det är vanligt att känna sig osäker när det gäller de första signalerna på en graviditet, särskilt om du har genomgått IVF-behandling och väntar på att få veta resultatet.

Vanliga tidiga graviditetstecken

När en graviditet precis har börjat utvecklas i kroppen är det ofta några förändringar som kan ge ledtrådar om att du är gravid. Här är några vanliga tecken:

1. Utebliven mens

Ett av de mest klassiska och första tecknen på graviditet är en utebliven menstruation. Om din mens är regelbunden och den uteblir, är detta ofta det första signalementet på att du kan vara gravid. Vid IVF kan dock din menstruationscykel påverkas av hormoner, så det är viktigt att vara medveten om att det kan finnas variationer.

2. Illamående och kräkningar

Illamående, särskilt på morgonen, är ett vanligt tidigt graviditetstecken. Detta kan börja så tidigt som två veckor efter befruktningen och fortsätta under de första månaderna. Illamående är ofta ett resultat av ökade nivåer av hormonet hCG (humant koriongonadotropin), vilket är särskilt högt efter IVF-behandling.

3. Ömma bröst

Många kvinnor upplever att deras bröst känns ömma, svullna eller tyngre kort efter befruktningen. Detta beror på hormonella förändringar och kan kännas liknande som premenstruella symtom, men oftast mer intensiva.

Andra graviditetstecken

Utöver de vanligaste tecknen finns det flera subtila och ibland mindre kända signaler som kan indikera en tidig graviditet.

1. Trötthet och utmattning

Känner du dig mer trött än vanligt? Tidig graviditet innebär ofta en ökning av hormonet progesteron, vilket kan leda till att du känner dig ovanligt trött och utmattad. Denna känsla kan vara påtaglig redan tidigt, eftersom kroppen börjar arbeta extra hårt för att stödja den nya graviditeten.

2. Förändringar i smak och lukt

Många kvinnor märker att deras smak- och luktsinne blir mer känsligt. Det kan hända att du plötsligt inte tål vissa dofter, som kaffe eller parfym, eller att du utvecklar sug efter specifika livsmedel. Dessa förändringar är kopplade till de ökande nivåerna av hCG i kroppen.

3. Smärtor och kramper

Små kramper eller smärtor i nedre delen av magen kan förekomma tidigt under graviditeten. Dessa känns ofta som milda menstruationskramper och beror på att livmodern börjar anpassa sig till den växande graviditeten. Efter IVF kan det dock vara svårt att skilja dessa från de smärtor som kan komma från själva behandlingen.

Psykiska tecken på tidig graviditet

Graviditet påverkar inte bara kroppen, utan också sinnet. Hormonella förändringar kan leda till att du känner dig mer känslosam eller irriterad än vanligt.

1. Humörsvängningar

Hormonerna östrogen och progesteron förändras mycket under tidig graviditet, vilket kan göra att du upplever humörsvängningar. Du kan känna dig lycklig ena stunden och nedstämd nästa, vilket är helt normalt.

2. Känsla av att vara ”annorlunda”

En del kvinnor känner på sig att något är annorlunda redan innan de får fysiska tecken. En generell känsla av att något har förändrats i kroppen kan vara ett subtilt tecken på en tidig graviditet.

När ska du ta ett graviditetstest?

Om du upplever några av dessa tidiga graviditetstecken och misstänker att du är gravid, kan du ta ett graviditetstest för att bekräfta dina misstankar.

Kontakta oss för vägledning och stöd

Har du frågor om tidiga graviditetstecken eller vill veta mer om IVF och fertilitetsbehandlingar? Nordic IVF Sverige är vi här för att stötta dig på din resa mot föräldraskapet. Tveka inte att ta kontakt för råd, vägledning och all den hjälp du behöver.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Stockholm

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60