Varför är det viktigt att beräkna BF?
Att kunna beräkna BF är avgörande då medicinsk övervakning hjälper läkare att planera och genomföra nödvändiga kontroller och ultraljud under graviditeten. För blivande föräldrar underlättar det även planeringen inför ankomsten av barnet.
BF stämmer dock sällan exakt överens med den faktiska förlossningen, eftersom flera faktorer påverkar när förlossningen startar. Orsakerna till att förlossningen sätts igång naturligt ungefär vid denna tidpunkt är inte helt fastställda, men det innebär att fostret är klart för födsel. Det kan vara bra att veta att igångsättning av förlossning skiljer sig runt om i Sverige. Så BF är ett datum som man kan förhålla sig till och planera utifrån, men det behöver inte vara det faktiska födelsedatumet. Att veta detta kan ge trygghet och bättre förberedelse för dig som förälder.
Beräkna BF utifrån senaste mensens första dag
Beräkningen av BF är ofta baserad på den första dagen av din senaste menstruation. Därefter adderas 40 veckor (280 dagar) och du får det beräknade förlossningsdatumet.
Räkneexempel
Om din senaste menstruation började den 1 januari, lägger du till 280 dagar och får den 8 oktober som ditt beräknade förlossningsdatum.
Beräkna BF utifrån befruktningsdatum
Om du vet exakt när befruktningen ägde rum, kan du också beräkna ditt förlossningsdatum från detta datum. Då adderar du istället 38 veckor (266 dagar).
Räkneexempel
Om befruktningen skedde den 1 januari, lägger du till 266 dagar (38 veckor) till detta datum. Resultatet blir den 24 september som ditt beräknade förlossningsdatum.
Beräkna BF vid IVF
För dig som har genomgått IVF-behandling kan du utgå ifrån datumet för embryotransfer. För en femdagars blastocyst, lägg till 38 veckor minus 5 dagar (261 dagar) till detta datum.
Räkneexempel
Om din embryotransfer var den 1 januari, lägger du till 261 dagar och får den 19 september som ditt beräknade förlossningsdatum.
Hur räknas graviditetsveckor?
När man följer utvecklingen av en graviditet pratar man också ofta om graviditetsveckor, för att förstå och hålla reda på vad som händer med fostret och mamman. En normal graviditet varar cirka 40 veckor (280 dagar). Graviditeten delas in i tre trimestrar:
- Första trimestern: vecka 1-12
- Andra trimestern: vecka 13-26
- Tredje trimestern: vecka 27-40
Varje månad är ungefär fyra och en halv vecka lång, vilket innebär att du är gravid i ungefär nio kalendermånader.
Beräkna och förstå din beräknade förlossning
På Nordic IVF Sverige erbjuder vi omfattande stöd och information för er som går igenom IVF-behandling. Vi erbjuder allt från samtalsstöd till fertilitetsutredningar för att säkerställa att ni får en optimal behandlingsplan. Vi kan hjälpa er att beräkna ert BF och se till att ni får en så bra början som möjligt i er graviditetsresa. Kontakta oss för mer information om hur vi kan stödja er på vägen till föräldraskapet.