Ett missfall kan vara tufft att gå igenom. Ofta blir man starkt påverkad, både den som själv har burit på barnet och självklart även partnern. Det kan vara bra att försöka tänka att även om det är en förlust så är missfall en naturlig del i livet. Det inträffar i omkring 15 % av alla konstaterade graviditeter. Ibland kan det vara bra att samtala med någon utomstående för att få hjälp att hantera de känslor som kan uppstå. Hos våra kliniker hittar du samarbetspartners inom samtalsstöd att boka tid till vid behov. Mensen kommer tillbaka.
Att mensen kommer tillbaka är ett säkert tecken på att kroppen har läkt ut. Då har hormonerna återgått till normala nivåer och de reproduktiva organen är återigen är kapabla att skapa en graviditet.
Hur är den första mensen efter missfallet
Den första mensen efter missfallet kommer ofta som vanligt, enligt det intervall som den brukar följa. Ibland kan det dröja lite extra. Blödningsmängden brukar vara ungefär som vanligt.
Avstå från tamponger
Under och efter missfallet är det bra att avstå från att använda tamponger för att stoppa blodflödet. Det är bättre att använda i bindor under denna period, eftersom det är högre infektionsrisk under ett pågående missfall.
Ny graviditet
Om planen är att bli gravid igen efter missfallet är det en bra idé att först göra ett graviditetstest. Ett negativt graviditetstest är en bekräftelse på att hela missfallet är avslutat och att en ny graviditet är möjlig. Det går bra att försöka bli gravid redan under följande cykel efter missfallet. Om du försökt bli gravid under ett år utan resultat kan det vara bra att boka en tid för fertilitetsutredning. Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker för bokning.
Ägglossning och fertilitet
Ägglossningen och mensen kommer i regel igång efter ca fyra veckor efter missfallet, beroende på hur mensintervallet brukade vara innan graviditeten. Under perioden för ägglossningen, det vill säga två veckor innan mens, är det lättast att bli gravid. Om en ny graviditet inte är önskvärd för tillfället är det extra viktigt att skydda sig mot en oönskad sådan. Hjälp med preventivmedel finns att få hos barnmorskemottagningen.