Sedan den 1:a april 2016 är det i Sverige tillåtet för ensamstående kvinnor att göra fertilitetsbehandling med donerade spermier. Tidigare var det många som valde att åka till andra länder för att genomgå behandlingen, vilket ofta blev både dyrt och omständligt. Lagändringen gjorde det enklare för kvinnor som vill ha barn, men som saknar en manlig partner.
De behandlingar du som ensamstående kvinna kan genomgå för att uppnå en graviditet är insemination och IVF.
Om du som ensamstående kvinna har en barnlängtan är du välkommen att kontakta oss på Nordic IVF för behandling. Vi har två kliniker i Stockholm, en i Malmö och en i Göteborg.
Fertilitetsutredning som första steg
Precis som inför alla fertilitetsbehandlingar kommer en fertilitetsutredning vara det första steget när du kontaktar oss. Utredningen gör vi för att undersöka dina förutsättningar för att bli gravid, exempelvis att du har en äggreserv som är tillräckligt stor för behandling.
När du vill bli gravid genom donationsbehandling kommer utredningen också innefatta en psykosocial del. Då får du träffa en kurator eller psykolog och bland annat prata igenom vad en donationsbehandling innebär, både för dig själv och för det kommande barnet.
Donation av spermier
När du som ensamstående kvinna vill bli gravid kommer ägget att bli befruktat av donerade spermier. Spermierna har blivit donerade av män som frivilligt valt att bli spermadonatorer. Du kommer inte att få reda på vem den personen är. Däremot kommer det kommande barnet att ha rätt att få reda på vem donatorn är efter att barnet uppnått mogen ålder. Detta är i enlighet med svensk lagstiftning.
Donatorn och de donerade spermierna är noggrant testade, vilket ökar chanserna till att behandlingen ska bli lyckad.
Behandling genom insemination
Om fertilitetsutredningen visade på att du har goda förutsättningar för att bli gravid kommer en en behandling planeras. Insemination är en vanlig typ av behandling med donerade spermier, vilket innebär att de donerade spermierna förs in i livmodern med hjälp av en tunn slang, i samband med ägglossning. Spermierna simmar upp i äggledarna där de möter ägget och förhoppningsvis kan befruktning ske. Chansen att bli gravid med insemination är ca 15-20 %.
IVF – om insemination inte är möjligt
Ibland är insemination inte en möjlig väg. Antingen kan det vara så att fertilitetsutredningen visade på att du har låga chanser att bli gravid med insemination, exempelvis på grund av att äggledarna inte är fungerande eller så har du försökt med insemination tidigare utan att lyckas. Det är inte alltid behandlingen lyckas, även om en utredning inte visar några problem.
Sedan 1:a januari 2019 är det i Sverige även tillåtet för ensamstående kvinnor att genomgå en IVF-behandling. Det innebär att ägg hämtas ut från dina äggstockar, och blir befruktade utanför kroppen. Efter befruktningen kommer det befruktade ägget, även kallat embryot, att bli återinfört in i din livmoder.
Förberedande hormonbehandling
Som ett steg i en IVF-behandling kommer du att behöva genomgå en hormonbehandling. Behandlingen sker för att stimulera äggstockarna så att fler än ett ägg blir moget. Hormonbehandlingen sker hemma genom injektioner som tas i nedre delen av buken under ca 10 dagar. Du får noggrann genomgång tillsammans med våra medarbetare på kliniken gällande hur du ska ta injektionerna.
Du är varmt välkommen att ringa oss om du har frågor.