Endometrios – en vanlig och undanskymd sjukdom
Vanligt är endometrios på bukhinnan bakom livmodern och i äggstocken. När blödning uppstår retas bukhinnan vilket kan leda till sammanväxningar och infertilitet. En del kvinnor kan ha ont på djupet i samband med samlag och vissa patienter har kraftig mensrelaterad buksmärta medan andra inte känner något alls.
Hur vanligt är endometrios och hur ställs diagnos?
Om vävnadsprov från symptomfria kvinnor tas och man undersöker dessa i mikroskop, så kan man påvisa endometrios hos upp till var tredje kvinna. De flesta har inga besvär alls. Ungefär var tionde menstruerande har symptom som är förenliga med endometrios, dvs djup samlagssmärta och mycket mensvärk. Diagnosen ställs vanligen med ultraljud. Ofta upptäcks det som ett bifynd vid operation.
Hur påverkar endometrios dina chanser att bli gravid?
Det är långt ifrån alla endometriospatienter som drabbas av infertilitet, men det kan i vissa fall innebära att det ta längre tid att få barn. Endometriospatienter är ofta subfertila d.v.s. att deras chanser att bli gravida på naturlig väg är mindre, men om det tar tid finns det hjälp att få och IVF-behandling är den bästa behandlingsmetoden vid infertilitet och endometrios
Om man inte önskar graviditet är den vanligaste behandlingen av endometrios en kombination av smärtstillande och hormonbehandling. Vanligast är att ta kontinuerlig p-piller behandling, det innebär att mensblödningarna slutar och det leder även till att endometriosen inte progredierar (fortsätter utvecklas). Behandlingen gör att patienterna blir av med de besvärande symptomen och sjukdomen blir inaktiv. I svårare fall kan en operation behövas för att ta bort endometrioshärdar eller åtgärda sammanväxningar i buken.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker vid frågor!