Vanliga frågor (Q & A) 2019-03-26T11:05:06+00:00

Vanliga frågor (Q & A)

 

Insemination

Inseminationen sker i anslutning till ägglossning och är den enklaste formen av assisterad befruktning. Själva inseminationen kan liknas med en gynekologisk undersökning, där en tunn kateter förs upp i livmodern via slidan. Katetern är sammankopplad med en spruta som innehåller de preparerade spermierna, från antingen din partner eller från en donator. Spermierna sprutas direkt in i livmodern där de sedan själva finner väg och simmar upp och ut i äggledarna där de träffar på ägget. På Nordic IVF erbjuder vi alltid din ev. partner att trycka på sprutan om han/hon önskar. Själva inseminationen tar bara några minuter, men vi erbjuder alltid att man får ligga kvar en stund efteråt, dels för att vila men också för att känslorna ska hinna med.

 

För att veta när du har ägglossning gör du test med ägglossningstickor, som finns att köpa på apoteket. För att optimera tidpunkten för inseminationen, rekommenderar vi att du testar två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Meddela kliniken så snart du fått ett positivt test, så att vi kan planera för när just din/er insemination ska äga rum. Ibland kan det vara aktuellt att stimulera äggstockarna med en mindre mängd hormoner, samt att ta en s.k. ägglossningsspruta, detta avgörs i samråd med läkare. Ett ultraljud behöver då göras.

Det finns vissa normala reaktioner dagarna efter en insemination, som du inte behöver oroa dig för. Efter inseminationen kan det kännas som det rinner ut lite vätska från vagina. Detta är helt normalt och beror på att den gelen vi använder vid inseminationen blir lättflytande i din kroppstemperatur samt att du oftast har ökad flytning vid en ägglossning.

En mindre blödning (stänkblödning) kan uppstå efter inseminationen. Detta beror på att slemhinnan på livmoderhalsen är känslig och kan börja blöda vid införandet av katetern. Blödningen är helt ofarlig och påverkar inte dina chanser att bli gravid. Ibland kan livmodern reagera med kramper efter en insemination, som upplevs som mensliknande smärta. Detta är också ofarligt och påverkar inte dina chanser att bli gravid.

Du kan leva som vanligt efter inseminationen. En bra tumregel är att leva som om du redan är gravid! Du ska därför undvika tobak, alkohol och andra droger. Vissa studier tyder på att fertiliteten påverkas negativt av koffein, så drick måttligt av kaffe, Coca Cola och svart the. Du bör också undvika läkemedel som är olämpliga under graviditet. Eftersom det finns en liten infektionsrisk, ska du undvika bad (badkar, pool, hav/sjö) de första två dygnen efter inseminationen. Fortsätt med dagligt tillskott av folsyra.

I sällsynta fall kan du behöva uppsöka en läkare efter en insemination. Om du får feber, tilltagande illaluktande flytningar, tilltagande kraftig blödning bör du kontakta en läkare.

Efter inseminationen får du med ett graviditetstest hem, som du tar 18 dagar efter inseminationen. Glöm inte att meddela oss resultatet, oavsett om de är positivt eller negativt. Om du är gravid är du välkommen hit på ett graviditetsultraljud i graviditetsvecka 7.

Vi försöker alltid tillgodose era önskemål om ögonfärg, hårfärg, längd och etnicitet. Om du är singel, kan det vara en bra ide att välja en donator utifrån dina egna färger. Om ni är ett par, utgår de flesta utifrån partnerns karakteristiska. Det är viktigt att veta att även om du/ni har önskemål kring donatorns utseende, finns det aldrig någon garanti att barnet får dessa färger. Gener hoppar som gener gör, oavsett hur barnet blivit till.

 

Insemination med donerade spermier används till ensamstående kvinnor, samkönade par eller till heterosexuella par där mannen saknar spermier.

Som förälder är det viktigt att veta att en spermadonator aldrig är en pappa till barnet, utan endast en donator. En pappa är någon som är fysiskt närvarande i barnets liv. Vi rekommenderar alltid att man är helt öppen och ärlig mot barnet om hur det kom till världen, oavsett familjemönster. Det finns oändligt med tid att ”öva sig” att berätta för sitt barn, du kan börja redan när han/hon ligger på skötbordet. Något som är naturligt för dig som förälder, blir också naturligt för ditt barn. Känner du dig osäker på hur du ska berätta, så tveka inte att kontakta oss. Ni är också alltid hjärtligt välkomna att besöka kliniken tillsammans med ert barn!

I Sverige får vi ändats använda öppna donatorer. Det betyder att donatorn har givit tillstånd till att barnet, efter att han/hon är myndigt har möjlighet att kontakta spermabanken och därigenom komma i kontakt med donator om de önskar veta mer om sin donator. Donatorn i sin tur har inga rättsliga rättigheter eller skyldigheter till de barn som kommer till, och kan inte ta reda på vare sig kvinnans namn, hennes partner eller information om barnet som kommit till. Likaså kan inte kvinnan/paret ta reda på vem som donerat. I Sverige får varje donator donera till max sex familjer. För att försäkra sig att det blir så måste man betala en s k familjerättsavgift. Upplysningarna om donatorn sparas i 70 år.

Nordic IVF Malmö     Nordic IVF Malmö